Sari la conținut

Trucuri geniale. Cum să faci răcoare în casă dacă nu ai aer condiționat

Sursă foto: Getty Images

Trucuri geniale. Temperaturile mari ne afectează pe toți nu doar în timpul zilei, atunci când ne desfășurăm activitățile, ci și în timpul nopții, atunci când suntem nevoiți să dormim.

Din păcate, aparatele de aer condiționat nu sunt o soluție pentru toată lumea, iar pentru persoanele care locuiesc într-un bloc la etajele superioare, acest lucru poate fi un calvar.

Cum să faci răcoare în casă dacă nu ai aer condiționat

Există, însă, soluții pentru a avea răcoare în casă, chiar dacă nu ai aer condiționat. Dacă nu ai un astfel de aparat, aerul din casă poate fi influențat de câțiva factori.

  • Schimbă lenjeria de pat cu una confecționată din bambus sau din bumbac 100%.
  • Cumpără draperii opace, căci acestea nu vor permite trecerea razelor de soare în camera ta. Așadar, tot ce trebuie să faci este să le ții trase pe tot parcursul zilei, încă de dinainte să răsară soarele.
  • Aerisește încă de la primele ore ale dimineții, iar mai apoi să menții fereastra închisă pe tot parcursul zilei și acoperită cu orice fel de draperie, preferabil cât mai închisă la culoare.
somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

5 trucuri care te ajută să dormi bine când e cald în casă

Profesorul Kevin Morgan, fost director al Unității de Cercetare Clinică a Somnului de la Universitatea Loughborough, și Lisa Artis, de la Consiliul Somnului, a dezvăluit pentru bbc.com, câteva sfaturi care te pot ajuta să dormi bine când e cald în casă.

1. Evită somnul de după-amiază: Vremea caldă ne poate face să ne simțim letargici pe parcursul zilei. Asta pentru că folosim mai multă energie pentru a ne regla temperatura internă. Dar dacă somnul tău este perturbat noaptea, evită să dormi după-amiaza. Când este cald, somnolența poate fi prețioasă, așa că păstreaz-o pentru ora de culcare.

2. Păstrează-ți rutina: Vremea caldă te poate încuraja să îți schimbi obiceiurile. Nu o face. Acest lucru poate perturba somnul. Încearcă să respecți ora de culcare și rutina obișnuită. Fă lucrurile pe care le faci de obicei înainte de culcare.

3. Menține dormitorul răcoros: Ține cont de măsurile de bază și asigură-te că dormitorul tău este cât mai răcoros posibil pe timpul nopții. Pe parcursul zilei, trage perdelele sau jaluzelele pentru a ține soarele afară. Asigură-te că închizi ferestrele pe partea însorită a casei pentru a împiedica intrarea aerului cald. Deschide toate ferestrele înainte de culcare pentru a crea un curent de aer.

4. Folosește așternuturi de pat subțiri: Redu cantitatea de așternuturi de pat, dar păstrează la îndemână cearșafuri subțiri. Cearșafurile din bumbac subțire vor absorbi transpirația. Oricât de cald este în dormitorul tău, temperatura corpului va scădea pe timpul nopții. De aceea, uneori ne trezim simțindu-ne reci.

5. Răcește-ți șosetele: Utilizarea chiar și a unui ventilator mic poate fi benefică atunci când e cald, mai ales când este și umiditate. Ventilatorul ajută la evaporarea transpirației și facilitează reglarea temperaturii interne a corpului. Dacă nu ai un ventilator, încearcă să umpli o sticlă cu lichid rece ca gheața. Alternativ, răcește-ți șosetele în frigider și pune-le pe tine. Răcirea picioarelor scade temperatura generală a pielii și a corpului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel