joi, martie 30, 2023

Când ne bucurăm de soare, poate fi ușor să uităm să bem apă. Dar, având în vedere că meteorologii anunță un val de caniculă, este deosebit de important să rămâneți hidratat.

În afară de problemele obișnuite de sănătate asociate cu căldura, inclusiv insolația, lipsa de lichide poate avea consecințe și mai grave. Potrivit chirurgului venos consultant, profesorul Mark Whiteley, poate duce de fapt la tromboză venoasă profundă din cauza coagulării sângelui. El a spus: „Deshidratarea înseamnă că corpul tău pierde mai multă apă decât consumi.

Te-ar mai interesa: Importanța activității fizice și a obiceiurilor al...

„Fără suficientă apă, corpul tău nu poate funcționa corect și poți să te simți rău”.

Importanța hidratării în sezonul cald

Fondatorul Clinicii Whiteley, specializată în vene, a explicat: „Deshidratarea afectează constituenții sângelui, făcând sângele mai gros și mai „lipicios”. Sângele curge mai lent în vene decât în artere”.

Prin urmare, deshidratarea poate crește șansele de a dezvolta un cheag de sânge în vene. Un cheag de sânge în vene se numește „tromboză”.

Cea mai cunoscută dintre acestea este tromboza venoasă profundă (TVP).  Dacă nu este tratată, TVP poate fi „periculoasă”.

Te-ar mai interesa: Cele cinci boli pe care le aduce menopauza. Ce tre...

NHS spune: „Cheagurile de sânge din vene se pot desprinde, pot călători prin fluxul sanguin și se pot bloca în plămâni. Aceasta se numește embolie pulmonară”.

O embolie pulmonară poate pune viața în pericol și necesită tratament imediat.

Profesorul Whitely a sfătuit: „Pentru a evita deshidratarea, este important să bei multe lichide (inclusiv apă, dovlecei diluați, ceaiuri din plante și suc de fructe) în fiecare zi, mai ales dacă aveți alți factori de risc pentru cheaguri de sânge.

Te-ar mai interesa: „Fântâna Tămâduirii” din România care vindecă oric...

Ceaiul și cafeaua au cofeină, ceea ce de fapt te face să pierzi apă.

De aceea, acestea și alcoolul pot înrăutăți deshidratarea”.

Pe vreme mai caldă, este important să creșteți aportul de apă pentru a ține cont de lichidele pierdute atunci când transpirați mai mult.”

De asemenea, este recomandat să evitați consumul excesiv de cofeină sau alcool și să rămâneți la umbră cât mai mult posibil și să evitați căldura directă, mai ales în cea mai caldă parte a zilei.

Te-ar mai interesa: „Operația minune” care ar fi trebuit să îi readucă...

Simptomele TVP includ:

 • durere pulsantă sau cu crampe la un picior (mai rar ambele picioare), de obicei la nivelul gambei sau coapsei
 • umflături la un picior (rar ambele picioare)
 • piele caldă în jurul zonei dureroase
 • piele roșie sau întunecată din jurul zonei dureroase
 • vene umflate care sunt dure sau dureroase când le atingi

Și dacă aveți dificultăți de respirație și/sau dureri în piept pe lângă aceste simptome, vi se recomandă să sunați la 112.

insolatie

Simptomele insolației includ:

 •  durere de cap
 • amețeli și confuzie
 • pierderea poftei de mâncare și senzație de rău
 • transpirație excesivă și piele palidă, umedă
 • crampe la nivelul brațelor, picioarelor și stomacului
 • respirație sau puls rapid
 • o temperatură ridicată de 38C sau mai mult
 • senzația de sete excesivă

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private