Sari la conținut

Tu de câte ori pe zi urinezi? Dacă urinezi de atâtea ori poate semnala un cancer în stadiu incipient!

Cancerul poate avea un impact puternic asupra funcțiilor biologice ale organismului, inclusiv pe cele implicate în sistemul reproducător. Din păcate, foarte puține simptome apar până când boala este avansată. Dar o frecvență crescută a călătoriilor la baie poate fi un semn precoce al cancerului.

Simptomele cancerului pot fi variate și neclare, dar cele mai frecvente semne de avertizare includ pierderea inexplicabilă în greutate, umflarea neobișnuită și nodulii. Lărgirea spectrului de simptome clinice ar putea ajuta milioane de oameni să primească un diagnostic în timp util în următorii ani. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta la salvarea mai multor vieți. Potrivit unor organisme sanitare, deplasările frecvente la baie pot semnifica cancer în stadiu incipient.

După cancerul pulmonar, cancerul de prostată este cel mai frecvent diagnosticat  la bărbați.

Afecțiunea afectează aproximativ 52.3000 de persoane noi în Marea Britanie în fiecare an – aproximativ 140 de cazuri noi pe zi.

Boala începe într-o zonă mică a glandei prostatei, care face parte din sistemul reproducător masculin. Datorită locației sale sub vezică, uretra (care transportă urina din corp) este adesea afectată de tumoră.

Acest lucru, la rândul său, poate duce la modificări ale aspectului și frecvenței urinare.

Fundația Urology Care afirmă că în stadiile incipiente, „cancerul de prostată nu are simptome”.

„Când apar simptome”, adaugă organismul, „pot fi ca cele ale unei prostate mărite sau ale hiperplaziei benigne de prostată”.

Simptomele hiperplaziei benigne de prostată includ urinarea „de opt sau de mai multe ori pe zi”, conform Institutului Național de Boli Digestive și Renale din UK.

Vorbind cu The Mirror, urologul principal Petr Holy, de la Clinica pentru sănătatea bărbaților din Kingston, a spus: „În timp, schimbările în obiceiurile de toaletă pot fi uneori o problemă temporară cauzată de factori precum dieta și stilul de viață.

O nevoie urgentă de urinare, deplasări mai dese la toaletă, un flux lent sau întrerupt și senzația de a mai avea nevoie să urinați chiar și atunci când ați terminat sunt printre cele mai comune semnale care trebuie să te trimită urgent la doctor!”

„Este vital ca bărbații să fie în alertă pentru oricare dintre aceste schimbări și să ceară sfatul unui expert dacă devine un obicei.”

Senzația de urgentă de a urina provine adesea de la scurgerea urinei, cunoscută sub numele de incontinență de urgență.

Un alt tip de incontinență întâlnit frecvent la pacienți este incontinența de efort, care apare atunci când corpul se încordează în timpul strănutului.

Aceste impulsuri pot fi mai pronunțate noaptea, ceea ce este cunoscut sub numele de nicturie – o afecțiune notoriu perturbatoare și copleșitoare.

Când nicturia este simptomatică a cancerului, modificările de culoare a urinei pot fi evidente.

Amestecul de sânge și urină poate determina culoarea urinei să devină roz strălucitor, roșu sau maro închis.

Acest lucru tinde să apară în stadiile avansate ale afecțiunii, când sângele se infiltrează în urină prin uretră, potrivit Societății Americane de Cancer.

În acest stadiu al bolii, există și riscul de metastază, în cazul în care o tumoare invadează țesutul vecin.

Când cancerul se răspândește la măduva spinării, poate provoca slăbiciune sau amorțeală la nivelul picioarelor sau a picioarelor sau o pierdere a controlului vezicii urinare și intestinului.

Ocazional, acest lucru poate provoca o acumulare de apă în picioare, deoarece ganglionii limfatici își pierd capacitatea de a drena excesul de lichid.

Orice modificare a funcțiilor biologice ale organismului ar trebui să trezească suspiciuni și să justifice investigații de către un medic.

Acest lucru este important deoarece cancerul de prostată poate scurta semnificativ durata de viață a unui bărbat dacă nu este depistat și tratat devreme, potrivit Societății Americane de Cancer.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel