luni, martie 27, 2023

Se estimează că un cuplu fertil are, la vârsta de 25 de ani, 25% șanse să procreeze la fiecare ciclu menstrual. Însă, probabilitate de sarcină scade treptat odată cu vârsta. Rata de infertilitate a femeilor ajunge, în medie, la vârsta de 40 de ani, la doar 50%. Șansele sunt și mai mici în cazul cuplurilor în care unul dintre parteneri se confruntă cu probleme de fertilitate. Dacă tu și partenerul de viață vă doriți un copil, descoperă mai jos cum să vă pregătiți pentru perioada anterioară sarcinii.

Te-ar mai interesa: Tratament revoluționar pentru pacienții cu cancer ...

Factorii de mediu și stilul de viață

Mediul înconjurător și stilul de viață sunt două elemente foarte importante atunci când un cuplu se decide să aibă un copil. Nu este niciun secret că un stil de viață sănătos va favoriza concepția. Pentru un rezultat pozitiv cât mai rapid la teste de sarcina, este important ca viitoarea mamă să ai grijă la stilul de viață și la factorii de mediu. 

Stilul de viață

Mai multe studii au arătat că alimentația nepotrivită este un factor de infertilitate în aproape jumătate din cazuri, mai mult decât un surplus de greutate sau sedentarismul. Riscul de infertilitate poate să crească și cu până la 75% în cazul femeilor care suferă de obezitate, iar mai multe studii au arătat că și un indice de masă corporală crescut al bărbaților scade șansele de a procrea ale cuplului. Pe de altă parte, și o greutate sub limitele considerate normale poate să scadă șansele de a avea un copil. 

Te-ar mai interesa: Medic: șase modalități de a reduce riscul de apari...

Alimentația din perioada anterioară sarcinii trebuie să fie bazată pe consumul de grăsimi sănătoase și evitarea celor trans, de vitamine și minerale și de proteine de cea mai bună calitate, din lactate, pește și carne albă. De asemenea, femeile care vor să rămână însărcinate trebuie să facă o cură de vitamina B9 (acid folic), necesar pentru prevenirea malformațiilor congenitale la nivelul creierului, coloanei vertebrale și măduvei osoase ale fătului. De altfel, administrarea de acid folic trebuie să fie continuată pe tot parcursul sarcinii.

Te-ar mai interesa: Medic oncolog ginecolog: 8 lucruri pe care fiecare...

Este de preferat să se evite curele de slăbire în faza de concepție, pentru că pot duce la deficiențe sau dezechilibre hormonale la femei. În momentul în care organismul nu primește suficiente calorii sau carbohidrați, se oprește ovulația. În plus, lipsa grăsimilor este problematică pentru producția de hormoni sexuali feminini, care sunt produși din colesterol.

Gestionarea dezechilibrelor hormonale, a glicemiei, susținerea sănătății tiroidei și respectarea ritmului circadian, cu expunerea corectă la lumină naturală și un somn de calitate, sunt, de asemenea, factori importanți pentru creșterea șanselor de concepție.  

Te-ar mai interesa: „Cine e bărbatul care împingea căruciorul băiatulu...

Factorii de mediu externi

În mediul înconjurător există poluanți de tot felul, compuși chimici, unde electromagnetice etc. , care trebuie să fie evitate pe cât posibil, pentru a spori șansele de concepție. Perturbatorii endocrini acționează asupra receptorilor hormonali, putând afecta ciclul hormonal. Printre aceștia se numără dioxina, care poate ajunge în organismul uman prin consumul de carne și produse lactate contaminate, erbicidele, pesticidele, o parte din fitoestrogeni, bisfenolul A (BPA), ce  se găsește în ambalajul conservelor și în plastic, ftalații, care se pot găsi în plastic și cosmetice (spray de păr, parfumuri), parabenii (din majoritatea cosmeticelor). 

Te-ar mai interesa: Rugăciune către Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalo...

Sănătatea tatălui

Nu doar viitoarea mamă trebuie să fie atentă la stilul ei de viață, ci și bărbatul. Acesta trebuie să adopte un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și să evite sedentarismul. Activitățile fizice regulate ajută la gestionarea stresului, care poate să perturbe echilibrul hormonal și endocrin, însă, sportul practicat intensiv poate reduce șansele de a concepe. Totodată, fumatul și consumul excesiv de alcool și cofeină pot afecta spermatogeneza. Nu în ultimul rând, bărbații trebuie să ia în considerare că purtarea pantalonilor și a lenjeriei intime prea strâmte poate să afecteze producția de spermatozoizi. 

Raporturi sexuale regulate

Pentru a crește șansele de a avea un copil, bărbatul poate să ia suplimente alimentare, precum pastile potenta. Raporturile sexuale regulate, la fiecare două-trei zile, sporesc șansele de a concepe, însă trebuie să se aibă grijă și la factorul psihologic. Cei doi parteneri nu trebuie să pună prea mare presiune, pentru că stresul poate să afecteze șansele de concepție. Pe de altă parte, raporturile sexuale prea frecvente pot epuiza spermatozoizii.

Dacă, după doi ani de raporturi sexuale regulate, cuplul nu a reușit să aibă un copil, este recomandat un consult medical la un specialist în probleme de fertilitate. 

Sursa foto: Freepik

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private