Sari la conținut

Tuberculoza poate fi descoperită în doar câteva ore printr-o simplă analiză de sânge

TBC
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Tuberculoza se poate diagnostica în câteva ore

O echipă de cercetători americani a anunțat luni că a dezvoltat un test de sânge prin care se poate diagnostica și cuantifica rapid severitatea cazurilor de tuberculoză activă, acesta fiind un pas esențial în lupta contra acestei boli care reprezintă o importantă amenințare la nivel mondial, informează Xinhua.

„În stadiul actual al testărilor tuberculozei, sputa expectorată, hemocultura, biopsiile invazive ale plămânilor și limfei sau puncțiile sunt singurele modalități de diagnosticare a tuberculozei”, a declarat Tony Hu de la Universitatea din Arizona, care a condus studiul. „Rezultatele pot da concluzii negative false și pot fi afectate din cauza faptului că poate dura între câteva zile și câteva săptămâni până la obținerea rezultatelor”, a explicat acesta.

Noua metodă combină nanotehnologia cu tehnica numită spectometrie pentru măsurarea moleculelor mici cunoscute sub numele de peptide din Mycobacterium tuberculosis în vederea depistării infecțiilor active cu tuberculoză, notează oamenii de știință în jurnalul american „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Echipa a anunțat că noul test, numit NanoDisk-MS, nu numai că depășește toate celelalte tipuri de analize de pe piață, dar necesită numai câteva ore pentru afișarea rezultatelor. Acest lucru este deosebit de important deoarece pentru controlul eficient al tuberculozei este nevoie ca pacienții să fie tratați cât mai curând posibil astfel încât să fie diminuat riscul de răspândire a bolii.

De asemenea, testul poate îmbunătăți semnificativ diagnosticarea și gestionarea afecțiunii deoarece este primul de acest fel care poate măsura severitatea infecțiilor active cu tuberculoză, se mai arată în studiu. Acest lucru se realizează prin detectarea nivelurilor din sânge a două proteine — CFP-10 și ESAT-6 — eliberate de bacteria de tuberculoză în timpul infecțiilor active.

„Suntem foarte încântați de capacitatea testului nostru de a oferi rezultate cantitative rapide ce pot fi utilizate în vederea monitorizării efectelor tratamentului, fapt ce va oferi medicilor posibilitatea de a trata mai eficient infecțiile cu tuberculoză la nivel mondial”, a menționat Hu.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tuberculoza este o boală infecțioasă letală care rămâne o problemă de sănătate la nivel mondial, cu peste 10 milioane de noi cazuri anual și 2 milioane de decese pe an.

Bacteria care provoacă tuberculoza poate rămâne în țesutul pulmonar al unei persoane timp de mai multe decenii înainte de declanșarea spontană a bolii contagioase. Potrivit estimărilor OMS, în prezent până la o treime din populația lumii ar putea prezenta astfel de infecții cu tuberculoză în stare latentă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel