Sari la conținut

Tuberculoza rezistentă la antibiotice poate fi diagnosticată în doar două ore. Donație de echipamente de ultimă generaţie pentru Institutul Marius Nasta

tuberculoza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tuberculoza rezistentă la antibiotice, diagnosticată în doua ore

Tuberculoza rezistentă la antibiotice poate fi diagnosticată în doar două ore. Donație de echipamente de ultimă generaţie pentru Institutul Marius Nasta.

România are cea mai mare povară a tuberculozei din Uniunea Europeană, aproape un sfert (23,4%) din toți pacienții raportați în regiune în 2017.

Institutul Marius Nasta din București a fost dotat cu un echipament de ultimă generaţie, care permite depistarea tuberculozei în doar două ore.

Este vorba despre o donaţie realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu sprijinul guvernului japonez, care include şi consumabile necesare funcţionării aparatului.

Tuberculoza rezistentă la antibiotice poate fi diagnosticată în doar două ore

Au fost donate două echipamente GeneXpert cu 10 culori, unul pentru Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta şi unul care va fi trimis în judeţul Giurgiu. Aceste echipamente sunt cele mai moderne aparate de diagnostic genetic rapid al tuberculozei, care permit detectarea tuberculozei rezistente la antibiotice de tipul rifampicină, izoniazidă, fluorochinolone, etionamidă, amikacină, kanamicină şi capreomicină, în mai puţin de două ore.

Numărul de culori optice indică nivelul de citire înalt performant pe care aceste aparate îl au în a detecta rezistenţa la antibioticele utilizate în tratamentul tuberculozei.

 „Această tehnologie oferă informații și ne ajută să ajungem la diagnosticul rapid al rezistenței, la principalele antibiotice utilizate în tratamentul tuberculozei, nu doar a tuberculozei sensibile, ci în principal a tuberculozei rezistente, pentru că această metodă scurtează foarte mult timpul de diagnostic, până la momentul la care pacientul poate să beneficieze de o schemă de tratament individualizată.

Tehnologia aceasta permite, ca urmare a măsurilor de bio-securitate pe care le au aceste dispozitive, aceste consumabile, să poată fi scoasă din laborator și să fie utilizată mult mai aproape de pacient, pentru că nu aduce riscuri nici pentru mediu și nici pentru personalul care lucrează cu ea”, a declarat Beatrice Mahler, potrivit RADOR.

Donație de echipamente de ultimă generaţie pentru Institutul Marius Nasta

De asemenea, au mai fost donate 30.000 de teste GeneXpert – MTB/RIF Ultra, 2.500 teste GeneXpert – MTB/XDR, care detectează rezistenţa la antibiotice de tipul izoniazidă şi fluorochinolone (rezistenţă scăzută şi înaltă), etionamidă şi medicamente injectabile de linia a doua (amikacină, kanamicină şi capreomicină; rezistenţă încrucişată versus rezistenţă individuală).

„Este nevoie de parteneriate strânse, consecvente și eficiente între statele membre, agențiile donatoare și comunitățile afectate pentru a ajunge la persoanele care trăiesc cu tuberculoză și pentru a le oferi tratamentul și îngrijirea de care au nevoie.

Mă bucur că această donație este un adevărat exemplu de cum putem lucra împreună în vederea eliminării tuberculozei în România,” a declarat Dr. Caroline Clarinval, Reprezentata OMS și Șefa Biroului OMS în România.

Un aparat similar, parte a aceleiaşi donaţii, va fi trimis în judeţul Giurgiu. Tuberculoza multirezistentă la medicamente este o ameninţare semnificativă pentru sănătatea publică, în întreaga lume.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel