Sari la conținut

Fructul care îmbunătățește digestia după masa de Paște, recomandat de Tudor Ciuhodaru. În plus reduce riscul de cancer și întărește sistemul imunitar

Foto: Facebook

Masa de Paște este un prilej minunat pentru întreaga familie pentru a se bucura de timpul petrecut împreună, dar mai ales pentru a gusta din bucatele tradițonale specifice. Însă, nu de puține ori, masa de Paște vine și cu excese alimentare. Cu toate acestea, există un aliment, recomandat și de către doctorul Tudor Ciuhodaru, care se consumă imediat după masă. Acest aliment facilitează o digestie mai bună și ne scapă de simptomele neplăcute precum balonare sau stare de greață.

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat un mic ghid de reguli pentru cei care nu își doresc să ajungă la urgențe după masa de Paște.

Ce şi cum mâncăm de Paşti. 10 reguli esenţiale pentru a nu ajunge la urgențe.

Moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei. În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceti în familie şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptate eventual patologiei de bază.

Masa de Paște
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

„1. Nu daţi startul la supraalimentare imediat dupa slujbă , ci aşteptaţi până dimineaţă sau, chiar mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat, după regula ,,nu toate deodată”. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate dă o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.

3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat” considerând ,,concentrat” orice aliment cu excepţia fructelor şi legumelor, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzația de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice.

5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecțiuni digestive, metabolice (diabet, gută) sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igieno-dietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.

7. Pacienţii cu afecțiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.

8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi iar întreruperea medicației este contraindicată petru că duce la complicaţii şi decompensări. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la produsele consumate, vor avea medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.

10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Beneficii impresionante pentru sănătate ale ananasului

1. Încărcat cu nutrienți

Ananasul are un conținut scăzut de calorii, dar se laudă cu un profil nutritiv impresionant. Doar 1 cană (165 de grame) de bucăți de ananas conține următorii nutrienți:

  • Calorii: 83
  • Grăsimi: 1,7 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Carbohidrați: 21,6 grame
  • Fibre: 2,3 grame
  • Vitamina C: 88% din valoarea zilnică (VD)
  • Mangan: 109% din DV
  • Vitamina B6: 11% din DV
  • Cupru: 20% din DV
  • Tiamina: 11% din DV
  • Folat: 7% din DV
  • Potasiu: 4% din DV
  • Magneziu: 5% din DV
  • Niacina: 5% din DV
  • Acid pantotenic: 7% din DV
  • Riboflavină: 4% din DV
  • Fier: 3% din DV

Ananasul conține, de asemenea, urme de fosfor, zinc, calciu și vitaminele A și K.

După cum puteți vedea, acest fruct este deosebit de bogat în vitamina C și mangan. Vitamina C este esențială pentru sănătatea imunitară, absorbția fierului și creșterea și dezvoltarea, în timp ce manganul oferă proprietăți antioxidante și ajută la creștere și metabolism.

Antioxidanții ajută la prevenirea oxidării în organism, ceea ce poate ajuta la prevenirea inflamației care poate duce la cancer și alte boli cronice.

2. Conține antioxidanți care luptă împotriva bolilor

Ananasul nu este doar bogat în nutrienți, ci și cu antioxidanți – molecule care vă ajută organismul să scape de stresul oxidativ.

Stresul oxidativ este cauzat de o mulțime de radicali liberi, molecule instabile care provoacă leziuni celulare, adesea legate de inflamația cronică, sănătatea imunitară slăbită, boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer.

Ananasul este deosebit de bogat în antioxidanți numiți flavonoide și compuși fenolici. Două studii pe șobolani arată că antioxidanții ananasului pot avea efecte de protecție a inimii, deși cercetările umane lipsesc.

3. Poate ajuta digestia

Veți găsi adesea ananas servit alături de carne și alte preparate din carne în țări precum Brazilia.

Interesant este că acest fruct conține un grup de enzime digestive numite bromelaină care poate ușura digestia cărnii.

Bromelaina funcționează ca o protează, care descompune moleculele de proteine în blocurile lor de construcție, cum ar fi aminoacizii și peptidele mici.

Odată ce moleculele de proteine sunt descompuse, intestinul subțire le poate absorbi mai ușor. Acest lucru este util în special pentru persoanele cu insuficiență pancreatică, o afecțiune în care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive .

Bromelaina este, de asemenea, utilizată pe scară largă ca îngrășământ comercial de carne datorită capacității sale de a descompune proteinele dure din carne.

Un studiu pe eprubetă a constatat că bromelaina a redus markerii inflamatori din țesutul digestiv, deși sunt necesare cercetări suplimentare.

În plus, ananasul este o sursă bună de fibre, care ajută la sănătatea digestivă.

4. Poate reduce riscul de cancer

Cancerul este o boală cronică caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor. Progresia sa este în mod obișnuit legată de stresul oxidativ și inflamația cronică (

Mai multe studii arată că ananasul și compușii săi, inclusiv bromelaina, pot reduce riscul de cancer prin minimizarea stresului oxidativ și reducerea inflamației.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel