Sari la conținut

Tudor Ciuhodaru: când devine toxic paracetamolul? Doza corectă pentru copii și adulți

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Din cuprinsul articolului

Paracetamolul este cel ami comun medicament utilizat de români, însă medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că o doză prea mare poate deveni toxică sau chiar fatală.

Specialistul avertizează că, în cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! Respectarea strictă a intervalului de minimum 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice. Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul explică pe înțelesul tuturor ce riscăm dacă depăşim doza.

Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

a) febrei și al

b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

„Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor). De aceea, recomandăm ca la cei cu vârsta sub 6 ani să fie administrate formele farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare). Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult”, avertizează medicul.

În caz de supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală), specialistul arată că se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.

Pacienţii trebuie spitalizaţi și se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.

„Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale”, spune medicul.

Doze și mod de administrare uzuale:

a)Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.

Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:

Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel