Sari la conținut

Tudor Ciuhodaru: Ce pățiți dacă postiți? Riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe.

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Postul Paștelui este recunoscut ca fiind unul greu datorită restricțiilor și a perioadei îndelungate, motiv pentru care medicii atrag atenția asupra regimului alimentar.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra evoluției diferitelor stări patologice:

„Ce pățiți dacă postiți: riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.

A. Riscuri:
1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.
4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.”

Importanța regimului echilibrat în Postul Paștelui

Postul Paștelui poate fi ţinut cu respectarea tuturor factorilor cheie pentru o viață sănătoasă. Pentru a evita orice neplăcere cauzată de strictețea postului trebuie să avem un regim alimentar echilibrat. Pe masă nu trebuie să lipsească cartofii, cerealele integrale, fructele sau soia. O altă necesitate pentru organism este orarul de masă care trebuie respectat pentru a evita hipoglicemiile:

„B. Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri şi margarine vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.”

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit și câteva sfaturi pentru a nu ajunge la UPU în Post:

„1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital.3. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!”

 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: