duminică, septembrie 26, 2021

Înecarea cu un corp străin poate reprezenta un pericol real, dacă persoana care asistă nu cunoaște o metodă de prim-ajutor. Heimlich și auto-Heimlich sunt metode de prim-ajutor esențiale, care pot fi folosite atât de persoana care asistă la înec, dar și de persoana căreia i se poate întâmpla acest lucru. Iată cum trebuie să procedezi!

Înecarea cu un corp străin se întâmplă, de cele mai multe ori, cu alimente consumate în grabă sau cu obiecte de mici dimensiuni care blochează căile aeriene. Metodele Heimlich și auto-Heimlich sunt metode simple de prim-ajutor care fac diferența între viață și moarte. Medicul Tudor Ciuhodaru explică pas cu pas, cum trebuie să procedezi în acest caz.

„Toți ar trebui să știm să facem asta. Heimlich și auto-Heimlich. Cum (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin. O manevră simplă poate face diferența dintre viață și moarte.

Până când proiectul meu de lege privind predarea obigatorie a ,,Noţiunilor de prim-ajutor” în şcolile din România va fi adoptat trebuie să știți:

A. Cum preveniți înecarea:

1. Mâncați fără grabă și mestecați bine.
2. Nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați.
3. Țineți obiectele mici departe de cei mici.
4. Utilizați corect protezele dentare.

B. Cum (te) salvezi: Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple care (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin. Ce trebuie să faceţi:

1.Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.

2.Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):
a) aspiraţie confirmată de martori, anturaj
b) nu mai poate vorbi, tuşi şi respira
c) pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa

3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.

4.Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

5.Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresii abdominale.

6.Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

7.Dacă victima îşi pierde conştineţa o poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.

8.Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Ponturi:

1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.
3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.
Rețineți:
1.Sute de mii de oameni au fost salvaţi de ,,tratamentul antisufocare”.
2.Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin
3.Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România, ca şi multe alte noţiuni de prim-ajutor.
4.Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.
5.Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată.”, a explicat Tudor Ciuhodaru, medic, pe Facebook.

Ultimele stiri