Sari la conținut

Tulburare fatală a ritmului cardiac legat de poluarea aerului. „Poluarea mediului nu este doar o urgență climatică, ci și o problemă de sănătate publică”. Recomandările specialiștilor

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tulburare fatală a ritmului cardiac legat de poluarea aerului. „Poluarea mediului nu este doar o urgență climatică, ci și o problemă de sănătate publică”. Recomandările specialiștilor.

Conform cercetărilor recente prezentate la congresul anual al Societății Europene de Cardiologie, aritmiile pun viața în pericol și apar adesea în zilele cu aer sever poluat (ESC).​

Recomandările specialiștilor

 

Studiul a fost efectuat pe pacienți care aveau un cardioverter-defibrilator (ICD) implantabil, permițând cercetătorilor să urmărească apariția aritmiilor și livrarea terapiei de salvare a vieții.

„Studiul nostru sugerează că persoanele cu risc crescut de aritmii ventriculare, cum ar fi cele cu ICD, ar trebui să verifice nivelurile zilnice de poluare”, a spus autorul studiului, dr. Alessia Zanni, care lucrează acum la Spitalul Maggiore, Bologna și anterior la Spitalul Piacenza, Italia.

„Când anumite concentrații de materie (PM) 2,5 și PM 10 sunt mari (peste 35 mg/m3 și, respectiv, 50 mg/m3), ar fi bine să stai în casă cât mai mult posibil și să purtați o mască N95 afară, în special în zonele cu trafic intens. Un purificator de aer poate fi folosit acasă”, a recomandat dr. Zanni. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea aerului exterior ucide aproximativ 4,2 milioane de oameni în fiecare an.

Aproape unul din cinci decese din cauza bolilor cardiovasculare se datorează aerului murdar, care a fost clasat pe locul al patrulea cel mai mare factor de risc pentru mortalitate după hipertensiune arterială, consumul de tutun și alimentația necorespunzătoare.

Tulburare fatală a ritmului cardiac legat de poluarea aerului

Acest studiu a investigat relația dintre poluarea aerului și aritmiile ventriculare în Piacenza, nordul Italiei. Agenția Europeană de Mediu a clasat orașul pe locul 307 cel mai rău din 323 de orașe pentru concentrațiile medii anuale de PM2,5 în 2019 și 2020, cu o cifră de 20,8 mg/m3.

Studiul a inclus 146 de pacienți consecutivi care au primit un ICD între ianuarie 2013 și decembrie 2017. Dintre aceștia, 93 au primit un ICD din cauza insuficienței cardiace după un atac de cord, în timp ce 53 au avut o afecțiune genetică sau inflamatorie a inimii.

Puțin peste jumătate (79 de pacienți) nu au avut niciodată o aritmie ventriculară, iar 67 de pacienți au avut anterior o aritmie ventriculară. Datele privind aritmiile ventriculare (tahicardie ventriculară și fibrilație ventriculară) au fost colectate de la distanță din ICD până la finalizarea studiului la sfârșitul anului 2017. Cercetătorii au înregistrat și terapia furnizată de dispozitiv. Aceasta a inclus stimularea anti-tahicardie pentru tahicardia ventriculară (bătăi rapide ale inimii), care furnizează impulsuri electrice mușchiului inimii pentru a restabili ritmul și ritmul cardiac normal.

A doua terapie a fost un șoc electric pentru a reseta bătăile inimii în timpul fibrilației ventriculare. Nivelurile zilnice de PM10, PM 2,5, monoxid de carbon (CO), dioxid de azot (NO2) și ozon (O3) au fost obținute de la stațiile de monitorizare ale Agenției Regionale pentru Protecția Mediului (ARPA). Pacienților li s-au atribuit expuneri pe baza adreselor lor de acasă.

Cercetătorii au analizat asocierea dintre concentrațiile de poluanți și apariția aritmiilor ventriculare. Un total de 440 de aritmii ventriculare au fost înregistrate în perioada de studiu, dintre care 322 au fost tratate cu stimulare anti-tahicardică și 118 au fost tratate cu șoc.

Astfel, specialiștiii au descoperit o asociere semnificativă între nivelurile de PM2,5 și aritmiile ventriculare tratate cu șocuri, ceea ce corespunde unui risc crescut cu 1,5% pentru fiecare creștere cu 1 mg/m3 a PM2.5. Ei au descoperit, de asemenea, că atunci când concentrațiile de PM2,5 au fost crescute cu 1 mg/m3 pentru o săptămână întreagă, în comparație cu nivelurile medii, a existat o probabilitate cu 2,4% mai mare de aritmii ventriculare, indiferent de temperatură. Când PM10 a fost cu 1 mg/m3 peste medie timp de o săptămână, a existat un risc crescut de aritmii cu 2,1%.

„Poluarea mediului nu este doar o urgență climatică, ci și o problemă de sănătate publică”

Dr. Zanni a spus: „Particulele în suspensie pot provoca inflamația acută a mușchiului inimii, care ar putea acționa ca un declanșator al aritmiilor cardiace. Deoarece aceste particule toxice sunt emise de centralele electrice, industrii și mașini, sunt necesare proiecte ecologice pentru a proteja sănătatea, pe lângă acțiunile pe care oamenii le pot întreprinde pentru a se proteja.”

Ea a concluzionat: „Aceste date confirmă că poluarea mediului nu este doar o urgență climatică, ci și o problemă de sănătate publică. Studiul sugerează că supraviețuirea pacienților cu boli de inimă este afectată nu numai de terapiile farmacologice și de progresele cardiologiei, ci și de aerul pe care aceștia îl respiră. Această bătălie poate fi câștigată printr-o alianță între societățile științifice și politicieni pentru a proteja nu numai mediul, ci și sănătatea populației umane.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel