Sari la conținut

Tulburarea alimentară afectează un sfert dintre persoanele cu diabet zaharat dependent de insulină

Diabetul de tip 1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
În trecut, medicii credeau că diabetul de tip 1 era în întregime genetic. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de diabet de tip 1 au antecedente familiale.

Aproape un sfert dintre pacienții cu diabet zaharat insulino-dependent cu vârsta de 16 ani și peste se confruntă cu o tulburare de alimentație, a relevat un studiu.

Diabetul de tip 1 este tipul de diabet cunoscut în mod obișnuit ca dependent de insulină, deoarece boala autoimună atacă celulele producătoare de insulină din pancreas. Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 pot avea nevoie și de insulină, deoarece pot avea rezistență la insulină, o afecțiune în care organismul nu răspunde așa cum ar trebui la insulina produsă de pancreas.

Cercetătorii celui mai recent studiu au descoperit că 24% dintre pacienții diabetici dependenți de insulină, atât de tip 1, cât și de tip 2, pot prezenta tulburări alimentare tipice, inclusiv alimentația excesivă și restricția alimentară.

Un sfert din pacienții cu diabet insulino-dependent au tulburări alimentare

Rezultatele publicate în revista Eating Behaviors au arătat, de asemenea, că 21% dintre adulții dependenți de insulină suferă de o formă unică de tulburare de alimentație numită omisiune de insulină, în care pacienții restricționează sau opresc în mod intenționat dozele de insulină din cauza temerilor de creștere în greutate.

„Concluzia că 21% dintre adulții cu diabet zaharat insulino-dependent omit insulina este îngrijorătoare, deoarece cercetările anterioare au arătat că omisiunea insulinei duce mai des la complicații precum retinopatia și nefropatia decât alte comportamente de control al greutății”, au scris cercetătorii.

„Omiterea sau restricția intenționată a dozelor de insulină va duce la pierderea în greutate, dar acest lucru menține și glicemia ridicată, determinând gestionarea diabetului zaharat”, a declarat într-un comunicat de presă un autor al studiului, Pia Niemelä de la Universitatea din Finlanda de Est.

Echipa a efectuat o meta-analiză a 45 de studii anterioare cu date de la 11.592 de persoane care aveau diabet zaharat insulino-dependent. Analiza a arătat că 2.521 dintre ei aveau simptome de tulburare de alimentație.

Conform constatărilor, prevalența tulburărilor de alimentație este mai frecventă la femei decât la bărbați, ceea ce este în concordanță cu studiile anterioare. În ceea ce privește vârsta, simptomele tulburării de alimentație au fost observate la toate grupele de vârstă, așa că vârsta nu este un factor semnificativ. 

„Se crede adesea că simptomele tulburărilor de alimentație afectează adolescenții și adulții tineri. Cu toate acestea, meta-analiza noastră arată că și adulții suferă de simptome de tulburări de alimentație, motiv pentru care este important să învățăm să identificăm pacienții cu tulburări de alimentație”, a spus Niemelä.  

Cercetătorii avertizează că apariția concomitentă a tulburărilor de alimentație și a diabetului de tip 1 este riscantă, deoarece crește șansele de complicații ale diabetului zaharat, spitalizări și chiar riscul de deces în comparație cu pacienții cu diabet zaharat de tip 1, dar fără o tulburare de alimentație.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel