Sari la conținut

Tulburarea cu simptome somatice

ipohondrie
Sursă foto: CounselingRx
O afecțiune denumită odinioară ipohondrie se încadrează acum sub denumirea de tulburare a simptomelor somatice. Tulburarea simptomelor somatice este caracterizată prin concentrarea extremă asupra simptomelor fizice. Atunci când o persoană se concentrează extrem de mult asupra simptomelor fizice - cum ar fi oboseala și durerea - individul se confruntă, de obicei, cu tulburări emoționale și probleme de funcționare în viața de zi cu zi

Tulburarea cu simptome somatice este atunci când vă îngrijorați și vă concentrați asupra sănătății dvs. fizice într-o măsură care vă afectează viața de zi cu zi. De asemenea, este posibil să credeți că problemele minore de sănătate sau funcțiile normale ale corpului sunt simptome ale unei probleme medicale grave. De exemplu, ați putea fi sigur că durerile de cap sunt cauzate de o tumoare pe creier sau că durerile de stomac sunt cauzate de cancer. Această afecțiune obișnuia să fie numită ipohondrie.

Care sunt caracteristicile tulburării simptomelor somatice?

Persoanele cu tulburări ale simptomelor somatice sunt îngrijorate că suferă de o boală fizică. Simptomele pot varia de la nemulțumiri generale, cum ar fi durerea sau oboseala, până la preocupări legate de funcțiile normale ale corpului, cum ar fi respirația sau zgomotele stomacale. Dacă aveți această tulburare, nu vă prefaceți sau mințiți în legătură cu simptomele dumneavoastră; credeți cu adevărat că sunteți bolnav. Sau, dacă aveți o boală fizică reală, nivelul dvs. de îngrijorare și suferință este disproporționat față de ceea ce ar fi de așteptat în mod normal pentru afecțiunea respectivă.

Tulburarea simptomelor somatice poate apărea în orice moment al vieții, dar, de obicei, debutează la începutul maturității, apărând până la vârsta de 30 de ani. Aceasta apare la aproximativ 5%-7% dintre adulți, iar femeile sunt de 10 ori mai predispuse la tulburarea simptomelor somatice decât bărbații.

durere de spate
Sursa foto: Arhivă Doctorul Zilei

Simptomele tulburării simptomatice somatice

Semnele de avertizare că ați putea avea această afecțiune includ:

  • Un istoric de a merge la mai mulți medici sau de a „căuta” pentru a obține un diagnostic
  • Preocuparea excesivă cu privire la un anumit organ sau sistem corporal, cum ar fi inima sau sistemul digestiv
  • Simptomele sau zona de îngrijorare s-ar putea schimba sau modifica.
  • Asigurările unui medic nu vă calmează temerile; credeți că medicul se înșeală sau a făcut o greșeală.
  • Preocuparea față de boală este atât de extremă, încât interferează cu munca, familia și viața socială
  • Anxietate, nervozitate și/sau depresie
  • Simptome fizice precum durere, slăbiciune sau oboseală
  • Simptome sau afectare care sunt mai intense decât era de așteptat pentru o afecțiune pe care o aveți
  • vă verificați constant corpul pentru a detecta orice lucru anormal
  • Îngrijorarea că activitatea fizică vă va face rău
  • Nu răspundeți la tratamentul medical

Ce cauzează tulburarea simptomelor somatice?

Cauza exactă a tulburării simptomelor somatice nu este cunoscută, dar mai multe lucruri ar putea fi implicate în dezvoltarea afecțiunii.

Istoric de abuz

Dacă ați suferit traume sau abuzuri în copilărie, aceste acte vă pot determina uneori să simțiți senzațiile fizice diferit sau mai intens decât era de așteptat ca adult.

Antecedente de boală gravă în copilărie

Faptul că ați avut o boală gravă în copilărie vă poate face mai conștient, și mai temător, de simptomele pe care le aveți la vârsta adultă.

Provocări emoționale

Dacă aveți probleme în procesarea emoțiilor, este posibil să vă concentrați mai mult decât alții asupra problemelor fizice decât asupra celor emoționale. Dacă aveți tendința de a vă concentra asupra negativității, acest lucru poate influența modul în care vă gândiți la durere și boală.

Istoricul familial

Dacă aveți un părinte sau o rudă apropiată care suferă de această afecțiune, este posibil ca, în copilărie, să fi învățat să vă preocupați prea mult de sănătatea dumneavoastră sau să reacționați exagerat chiar și la boli minore. Dacă o rudă suferă de această afecțiune, este posibil să aveți o probabilitate mai mare de a o contracta din cauza genelor dumneavoastră. De asemenea, este posibil să fi moștenit o sensibilitate mai mare la durere.

Comportament învățat

Dacă ați primit adesea atenție sau beneficii pentru că aveți o boală, acest lucru v-ar putea încuraja să vă concentrați asupra afecțiunii. Comportamentele legate de durere, cum ar fi evitarea activităților de teamă că acestea vor agrava simptomele, pot de fapt să agraveze afecțiunea.

Diagnostic

Medicul psihiatru diagnosticheaza tulburarea cu simptome somatice pe baza unor criterii specifice:

  • Existenta unuia sau mai multor simptome somatice cronice
  • Preocuparea pacientilor cu privire la simptomele lor fizice este atat de puternica incat provoaca suferinta semnificativa si interfera cu functionarea zilnica
  • Pacienti se gandesc constant la cat de severe sunt simptomele lor
  • Sunt extrem de anxiosi privind starea lor de sanatate sau simptomele pe care le au
  • Consuma o cantitate de energie si de timp excesiva cu preocuparea privind simptomele
  • Preocuparea privind simptomele dureaza de cel putin 6 luni de zile, chiar daca simptomele variaza

Tratament

  • Terapie cognitiv-comportamentala
  • Terapia de sustinere
  • Medicatie antidepresiva

Scopul tratamentului este de a imbunatati simptomele si capacitatea de functionare a pacientului in viata de zi cu zi.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel