luni, martie 27, 2023

Tulburarea de miros, semn precoce pentru boala Parkinson. Neurolog: Ar fi foarte util dacă …

Lipsa mirosului, apărută fără justificare cum ar fi o virozpză, poate fi semnul care anunță boala Parkinson, tulburare neurodegenerativă care debutează cel mai adesea între 40 și 70 de ani.

Când apare această tulburare de misros, neurologii spun că oamenii trebuie să facă un consult de specialitate, fără să le fie teamă.

Te-ar mai interesa: Pericolul din farfurie: fructele și legumele cu ce...

Într-un interviu acordat pentru Pro TV, medicul Bogdan Popescu, medic primar neurologie, spune că diagnosticul „să fie tras mai în anteriorul evoluției bolii”

„Tendința este să se încerce ca diagnostul să fie tras mai în anteriorul evoluției bolii. Acest lucru se încearcă pe baza a ceea ce se cheamă biomarkeri, deci detectarea unor substanțe, a unor imagini particulare la pacienți cu astfel de semne precoce.

Ar fi foarte util dacă am putea să găsim niște criterii pentru un diagnostic mai precoce și pentru a ne gândi, a încerca prin studii clinice care să încetinească moartea neuronilor și astfel să încetinească evoluția bolii”, a afirmat medicul în emisiunea ”Doctor de Bine”.

Te-ar mai interesa: Rugăciune către Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalo...

Pierderea mirosului

Hiposmia apare atunci cand cineva isi pierde abilitatea de a mirosi. Se mai numeste si disfunctie olfactorie. Pierderea mirosului este unul dintre cele mai observate simptome la persoanele cu boala Parkinson si afecteaza intre 70 si 90% dintre pacienti. Este si acesta unul dintre simptomele care apare in stadiile incipiente ale bolii, cu cativa ani buni inaintea tulburarilor de miscare.

Te-ar mai interesa: „Cine e bărbatul care împingea căruciorul băiatulu...

Hiposmia nu este intotdeauna un semn ca aveti boala Parkinson. Mirosul poate fi alterat si din cauza varstei, fumatului sau expunerii la produse chimice. Totodata, hiposmia este un simptom si in boala Alzheimer si boala Huntington.

Un alt semn important este pierderea greutății

Women’s legs on the scales, close-up of a measuring tape, the concept of losing weight, healthy lifestyle.

Pacientii cu boala Parkinson pot experimenta o scadere involuntara a greutatii. Tremurul si celelalte simptome motorii necesita un consum mai mare de energie.

Boala Parkinson este dificil de diagnosticat, mai ales in stadiile incipiente, din cauza simptomelor atat de subtile si generale (prezenta simptomelor descrise mai sus nu inseamna obligatoriu existenta bolii). Cu toate acestea, daca stiti care sunt simptomele, aveti sanse mai mari sa descoperiti boala Parkinson din timp si astfel sa incepeti tratamentul inainte ca aceasta sa progreseze. Medicul neurolog, in urma consultatiei si examinarilor specifice, poate determina un diagnostic de precizie in aceasta afectiune. Programati o consultatie de neurologie pentru a afla daca aveti boala Parkinson, potrivit neuroaxis.ro.

Te-ar mai interesa: Rețeta care te vindecă de multe probleme, pe care ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private