Sari la conținut

Tulburările de înghițire pot ascunde o boală rară

Aclazia este o boală rară care are ca manifestare prezența tulburărilor de înghițire. Acestea apar deoarece este afectat sfincterul esofagian inferior. Pacienții au astfel, probleme la înghițirea alimentelor solide, cât și a celor lichide.

Mai mult, ei prezintă și pusee de tuse și de regurgitație. Cu alte cuvinte, acalazia este boala care se manifestă prin dificultatea trecerii mâncării solide și a lichidelor prin stomac.

Din păcate, astăzi nu există tratament care să ofere vindecarea. Dar, simptomele pot fi controlate și ameliorate, fie cu ajutorul medicației, fie printr-o operație.

Principalele semne și simptome sunt:

  • Disfagia sau dificultatea de a înghiți,
  • Dureri toracice,
  • Apare refularea conținutul gastric în esofag
  • Pirozis sau senzația de arsură la nivelul abdomenului,
  • Tusea persistentă noaptea,
  • Sughițul,
  • Senzația de sufocare

Deși nu se cunosc cauzele apariției bolii, se știe cu certitudine că uneori, acalazia este asociată cu cancerul esofagian.

Acalazia apare indiferent de vârstă, dar de regulă este întâlnită la cei între 20 și 40 de ani.

Diagnosticul are la bază mai multe investigații printre care: examenul radiologic cu bariu, endoscopia digestivă superioară.

Complicații posibile:

Dacă nu are loc stabilirea cu precizie a diagnosticului și implicit începerea tratamentului, apar complicații serioase. Astfel, acalazia se poate complica prin apariția riscului de aspirare bronșică a alimentelor. Aceste persoane pierd mult în greutate, dezvoltă diferite anemii, fiindcă nu se pot hrăni cum ar trebui. Pacienții cu acalazie au risc de a face cancer esofagian, mai ales dacă disfuncția este prezenta de multa vreme.

În ce constă tratamentul:

Afecțiunea nu se vindecă. Tratament medicamentos, deși nu are rezultate semnificative se folosește pentru a relaxa mușchii esofagieni se folosesc medicamente din următoarele clase: nitrați și blocanți de canale de calciu. De asemenea, există și tratamentul cu toxină botulinică prin injectare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel