luni, iulie 26, 2021

Pentru femeile care au trecut de pubertate, dereglările de menstruaţie pot ascunde boli grave, de la anemie şi probleme hormonale până la fibroame uterine şi tumori ovariene.

“Menstruaţia în exces

trebuie investigată”

“Lipsa menstruaţiei poate semnala boli care pot fi controlate cu medicamente, cum ar fi cele ovariene, însă există şi afecţiuni care necesită mai mult de atât. De exemplu, şi stresul poate cauza lipsa menstruaţiei iar în acest caz e nevoie de consult la psiholog”, explică Eugen Tănase, şef secţie obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic CF2 din Capitală.
Menstruaţia abundentă este şi ea o dereglare şi poate semnala boli serioase. “Poate indica prezenţa unor fibroame, tumori ovariene. Nicio mentruaţie în exces nu trebuie lăsată neinvestigată.

Femeile care au astfel de probleme trebuie să-şi facă o ecografie şi dacă e nevoie un chiuretaj biopsic (procedeu prin care se recoltează din cavitatea uterină un fragment de endometru care este supus unui examen anatomopatologic pentru a se vedea dacă tumora este benignă sau malignă”, recomandă medicul Eugen Tănase.

Un ciclu menstrual abundent mai poate apărea şi în perioada de lăuzie (mai ales dacă proaspăta mămică nu alăptează). Medicii atrag atenţia că un ciclu prea abundent conduce la anemie din cauza faptului că organismul pierde o cantitate mare de sânge pe care nu poate să o

recupereze printr-o alimentaţie obişnuită. În acest caz este nevoie de alimente cu un aport mai mare de fier şi de suplimente.

Sângerările suspecte, risc de cancer de endometru

“Uneori, sângerările între menstruaţii nu ascund patologii grave, acestea putând fi normale deoarece în timpul ovulaţiei (de regulă, la două săptămâni de la mentruaţie), sângerarea e inofensivă”, adaugă ginecologul Eugen Tănase.

Sângerarea între menstruaţii poate apărea şi ca urmare a administrării de pastile anticoncepţionale. În schimb, la femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, sângerările

care se repetă mai multe luni pot ascunde cancer de endometru.

Nici menstruaţiile dureroase nu trebuie neglijate, ele fiind provocate de contracţiile musculaturi uterine, proces favorizat de procese inflamatorii. O astfel de menstruaţie poate ascunde în primul rând endometrioza (leziuni la nivel ovarian). Această boală poate să apară inclusiv la femei de 20 de ani. Dacă nu este depistată şi tratată la timp se complică şi poate cauza sterilitate.

Ultimele stiri

Parteneri