Sari la conținut

Tumoare pe creier. Ce șanse de supraviețuire există și cum poate fi stopat procesul patologic?

parazit în creier
sursa foto: arhva doctorulzilei
vierme rotund găsit în creierul unei femei

Tumoare pe creier. În fiecare an, aproape 3.000 de persoane sunt diagnosticate cu o tumoare pe creier. Uneori benign sau nu foarte difuz, are un prognostic bun atunci când este operabil. Cu toate acestea, tumorile maligne difuze, netratate prin intervenție chirurgicală, sugerează un prognostic mai prost.

Oncologii diagnostichează tumorile cerebrale folosind tehnici moderne de neuroimagistică. Diagnosticul precoce face posibilă prelungirea semnificativă a vieții pacientului. Tratamentul pacienților cu cancer la creier se realizează cu ajutorul unor intervenții chirurgicale inovatoare, a unor metode blânde de radioterapie și a celor mai noi agenți chimioterapici.

Acestea sunt foarte eficiente și au un spectru minim de efecte adverse. În cadrul studiilor științifice de medicamente efectuate în clinica de oncologie, pacienții au posibilitatea de a fi tratați cu noi agenți chimioterapeutici a căror siguranță a fost dovedită în studii anterioare.

Tumoare pe creier șanse de supraviețuire. Cât de eficienți sunt agenții chimioterapeutici?

Speranța de viață a unui pacient cu tumori cerebrale este determinată de gradul de benignitate a neoplasmului și de stadiul cancerului cerebral. În cazul tumorilor benigne, oncologii reușesc o vindecare completă a pacientului, potrivit BZI.

Speranța de viață, sau perioada de la sfârșitul tratamentului până la reluarea creșterii continue, care ar necesita tratament chirurgical, depășește 5 ani. În cazul în care natura tumorii este semi-benignă, putem vorbi de o speranță de viață sau de un interval de timp până la creșterea continuă a neoplasmului de 3 până la 5 ani.

În cazul unei tumori relativ maligne, pacienții trăiesc între 2 și 3 ani. În cazul tumorilor maligne, durata medie de supraviețuire este cuprinsă între 4 luni și până la un an, deși sunt înregistrate și excepții. Glioblastomul, cum mai este numită afecțiunea, nu este doar cea mai agresivă, ci și una dintre cele mai frecvente tumori cerebrale.

 

Chimioterapia, radioterapia și chirurgia sunt folosite pentru a combate boala. Pacienții rareori trăiesc mai mult de 15-20 de luni după diagnosticare. Deosebit de periculoase sunt tumorile „recidivante”, care reapar după ce tratamentul a fost încheiat. În aceste cazuri, speranța de viață rareori depășește un an. Terapia cu un poliovirus modificat genetic a crescut rata de supraviețuire la trei ani a pacienților cu glioblastom.

De ce depinde speranța la viață. Ce tip de tratament te poate ajuta?
Speranța de viață depinde, de asemenea, de inițierea tratamentului și de capacitatea de a efectua întreaga gamă de proceduri terapeutice posibile. Dacă tratamentul este început într-un stadiu incipient cu tehnici chirurgicale inovatoare, radioterapie și chimioterapie, rata de supraviețuire poate ajunge la cinci ani.

Care sunt simptomele cancerului la creier?

Indiferent de tipul de tumoră cerebrală, găsim anumite semne nespecifice:

 • dureri de cap frecvente și intense (în timp ce pacientul nu are migrenă);
 • tulburări digestive (greață și vărsături);
 • tulburări de vedere : vedere încețoșată sau dublă, pierderea temporară a vederii periferice care se poate deplasa spre centru, confuzie, pierderea conștienței etc.;
 • tulburări neurosenzoriale : amorțeală, furnicături, paralizie, slăbiciune pe o parte a corpului, amețeli etc.;
 • probleme de memorie (amnezie);
 • pierderea echilibrului și tulburările de coordonare;
 • probleme de auz (mai ales când cancerul afectează nervul acustic);
 • pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate . Uneori poate exista o creștere în greutate fără ca pacientul să-și schimbe dieta. Acesta este în special cazul adenomului hipofizar care provoacă tulburări metabolice și hormonale. În acest caz, observăm uneori și
 • tulburări ale menstruației (cum ar fi amenoreea la femei);
 • oboseală severă (astenie);
 • schimbări de comportament și de personalitate .

Dacă aveți mai multe dintre aceste semne clinice, este recomandat să consultați un medic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel