Sari la conținut

Tumorile neuroendocrine se pot manifesta prin bufeuri, palpitații și diaree

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Tumorile neuroendocrine sunt formațiuni rare, constând în celule care produc hormoni și stimulează propria creștere (autocrină). Aceste tumori pot fi hormonale sau non-hormonale și pot provoca simptome variate, cum ar fi transpirație excesivă, dispnee, tahicardie și diaree. 

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, Director Medical al Wiener Privatklinik, Director al WPK Academy CECC, Profesor de oncologie medicală și imunologie clinică a explicat, pentru Doctorul Zilei cum se diagnostichează și cum se tratează acest tip de tumori.

Simptomele tumorilor neuroendocrine

Doctorul Zilei: Ce sunt tumorile neuroendocrine și cum se formează? Potrivit denumirii, par să aibă o legătură cu sistemul nervos și endocrin. Ne explicați mai mult despre această conexiune?

Dr. Christoph Zielinski: Cancerele neuroendocrine sunt tumori rare (2-4 cazuri la 100.000) care constau în celule producătoare de hormoni, iar hormonii produși de acestea acționează ca factori de creștere proprii (numim această creștere autocrină).

Doctorul Zilei: Cum se manifestă tumorile neuroendocrine? Există simptome specifice sau se pot confunda cu alte afecțiuni?

Dr. Christoph Zielinski: Există și cancere neuroendocrine care nu produc hormoni, din acest motiv este obligatoriu să se verifice valoarea hormonilor, ceea ce este esențial pentru alegerea tratamentului. Producția de hormoni a acestor tumori poate duce la simptome precum transpirație, dispnee, tahicardie, bufeuri și diaree și sunt adesea simptomele principale pentru descoperirea lor.

Doctorul Zilei: Care sunt tipurile de tumori neuroendocrine și care sunt diferențele dintre ele în ceea ce privește originea, dezvoltarea și simptomele?

Dr. Christoph Zielinski: Tumorile neuroendocrine diferă prin tipul de producție de hormoni și, prin urmare, se numesc, de exemplu, insulinoma, glucagonoma, gastrinoma sau carcinoizi.

Teste necesare pentru diagnostic

Doctorul Zilei: Care sunt cele mai frecvente locații în care apar aceste tipuri de tumori în corpul uman?

Dr. Christoph Zielinski: Aceste celule își au originea în sistemul nervos, de unde și denumirea lor. Ele apar în principal în stomac, în intestinul subțire, în colon și în pancreas.

Doctorul Zilei: Cum se stabilește un diagnostic precis și ce teste sunt necesare?

Dr. Christoph Zielinski: Dacă luăm ca exemplu carcinoizii, producția de hormoni – dacă este prezentă – poate fi detectată în ser (nivelurile de serotonină și de cromogranină A), precum și în urina de 24 de ore, prin evaluarea concentrațiilor de acid 5-hidroxi-indolacetic.

Dacă sunt active din punct de vedere hormonal, tumorile neuroendocrine pot fi detectate prin scanări PET speciale care, în cazul carcinoizilor, se numesc DOTATOC, unde sunt vizualizate celulele producătoare de hormoni.

Cum se tratează tumorile neuroendocrine

Doctorul Zilei: Care sunt opțiunile terapeutice disponibile în prezent? Cum se decide care este cel mai potrivit tratament pentru un anumit pacient?

Dr. Christoph Zielinski: Intervenția chirurgicală este principala metodă de tratament, în cazul în care tumora este localizată. De asemenea, se folosesc frecvent tehnici radiologice invazive, inclusiv embolizarea tumorilor care s-au răspândit în ficat.

Tratamentul medical oncologic constă în blocante hormonale (de exemplu, somatostatina) pentru a suprima mecanismele de creștere a celulelor neuroendocrine și creșterea lor autocrină, medicamente cu țintă moleculară precum everolimus sau chimioterapie.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel