Sari la conținut

Tusea poate fi un simptom îngrijorător. Când e cazul să mergi rapid la medic

remedii tuse
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tusea este un simptom destul de supărător și uneori chiar îngrijorător. Nu este o boală în sine, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să te duci la medic.

O serie de investigații sau un control efectuat de medic poate să stabilească cauza care a dus la apariția acestui act reflex de apărare a organismului. Medicii avertizează că în spatele acestui simptom pot sta ascunse o serie de boli grave.

Iată care sunt cauzele posibile de apariție a tusei:

  • Virusuri și bacterii. Cea mai frecventă cauză a unei tuse este o infecție a tractului respirator, provocată de răceală, gripă sau Covid. Infecțiile tractului respirator sunt de regulă produse de un virus și pot dura de la câteva zile până la o săptămână. Infecțiile provocate de gripă pot dura mai mult și sunt necesare antibioticele.
  • Fumatul este o altă cauză frecventă a tusei. O tuse cauzată de fumat este aproape întotdeauna o tuse cronică cu un sunet distinctiv.
  • Astmul. O cauză frecventă de tuse la copiii mici este astmul – o boală inflamatorie a plămânilor care se manifestă prin tuse puternică, respirație șuierătoare și senzație de greutate la nivelul pieptului, ceea ce face diagnosticarea ușoară.
  • Insuficiența cardiacă are ca și simptom tusea.
  • Laringita. Se manifestă prin inflamarea laringelui și este provocată fie de o infecție, fie de anumiți factori iritanți. Și în cazul laringitei există o tuse supărătoare.
  • Refluxul gastroesofagian, o altă afecțiune care poate provoca o tuse cronică. Practic, conținutul de stomac ajunge înapoi în esofag, iar acest reflux stimulează un reflex în trahee, determinând persoana să tușească.
  • Sinuzita – o infecție a sinusurilor care are ca simptom tusea.
  • Tuberculoza – o boală infecțioasă care afectează plămânii dar și alte organe. Afecțiunea poate să fie prevenită și tratată.
  • Bronșita acută. Această afecțiune durează 10 zile, însă tusea persistă până la 2-3 săptămâni. Există și bronșită cronică care durează câteva săptămâni și este întâlnită de regulă la fumători. Atenție! Bronșita cronică este, de obicei, parte a spectrului de boli pulmonare legate de fumat, denumită boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), afecțiune care necesită tratament obligatoriu de la medicul specialist pneumolog precum și stoparea fumatului.
  • Pneumonia. Este o boală care are la bază cauze fungice, bacteriene sau virale și care afectează alveolele pulmonare ducând la dificultăți de respirație. Este o boală extrem de periculoasă care dacă nu este tratată poate duce la deces.
  • Tusea convulsivă – este o afecțiune gravă a sistemului respirator cauzată de bacteria Berdetella pertussis. Boala se manifestă prin pusee puternice de tuse și dificultăți de respirație.
  • Cancerul pulmonar. Boala apare de cele mai multe ori la persoanele care au fumat sau fumează și au peste 50 de ani. Principalele manifestări sunt tusea puternică, cronică, însoțită de expectorație, uneori cu sânge, dureri în piept, voce răgușită.
  • Emfizemul pulmonar – apare de regulă la fumători. Necesită obligatoriu prezența la medic și începerea de urganță a tratamentului.
  • Anumite alergii pot duce la apariția tusei.
  • Unele medicamente vor provoca tuse, deși acest lucru este practic un efect secundar.

Reține: dacă tusea este severă, persistă mai mult de 3 săptămâni este obligatoriu să mergi la medic. De asemenea, dacă ai pierdut în greutate, ai dificultăți de respirație, dureri în piept și febră care nu cedează la antitermice trebuie să mergi la medic.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel