Sari la conținut

Ucigașul tăcut. Adrian Streinu-Cercel: „Peste 80% nu prezintă nici cel mai mic simptom, însă boala acționează zeci de ani în organism”

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel

Anumite afecțiuni pot fi cu adevărat periculoase și ne pot pune în pericol viața. Adesea, acest tip de boli nu provoacă simptome evidente în stadii incipiente de boală, lăsând organismul să se lupte în tăcere.

Hepatita C este o astfel de afecțiune tăcută, dar care poate fi letală. Aceasta afectează o multitudine de funcții ale organismului și, în stadii incipiente, nu provoacă simptome.

Siptomele ușoare, care apar după ani întregi de la instalarea bolii, sunt adesea confundate cu simptomele unor boli ușoare, comune.

Adrian Streinu-Cercel: „80% nu prezintă simptome”

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, subliniază faptul că această afecțiune poate fi, cu adevărat, un ucigaș tăcut. Afecțiunea nu provoacă simptome în majoritatea cazurilor.

„Peste 80% nu ai nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După urmează o perioadă de latență, în care virusul lucrează, își face treaba. Această perioadă poate dura și 30 de ani” a explicat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş.

Pentru că nu doare şi nici alte simptome care să îngijoreze nu are, mulţi oameni cred că sunt sănătoşi, aşa că nu fac analize. Virusul se transmite în special prin sânge sau prin echipament medical nesterilizat.

Numai o persoană din 3 dezvoltă simptome specifice hepatitei C. Boala utilizează celulele ficatului pentru a avansa, însă, dacă este descoperită în timp util, ficatul poate lupta cu boala.

Astfel, zeci de ani pot trece de la debutul bolii înainte ca aceasta să fie depistată. Analizele uzuale sunt esențiale pentru descoperirea bolii.

Simptome hepatita C

  • Febra
  • Oboseala
  • Urina inchisa la culoare
  • Scaune deschise la culoare
  • Durere abdominala
  • Scaderea poftei de mancare
  • Greata
  • Varsaturi
  • Durere articulara
  • Icter (ingalbenirea mucoaselor pielii sau ochilor)

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel