sâmbătă, iulie 2, 2022

Mulţi dintre români află despre boală abia când este într-un stadiu foarte avansat.

La fiecare 16 minute, un român moare de cancer pulmonar, aproximativ 10.000 de cazuri noi fiind înregistrate in fiecare an. Mulţi dintre românii suferinzi de cancer la plămâni află despre existenţa bolii în stadiul 4, foarte avansat, când şansele de supravieţuire sunt minime, după cum se arată într-un studiu GfK Onco Monitor.

Te-ar mai interesa: Când este OBLIGATORIU să bem APĂ și DE CE?...

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze.

Iată care sunt simptomele pe care nu trebuie să le ignori:

Tuse

Tusea persistentă, în special în lipsa unui motiv evident, precum răceala sau gripa, este un semn de alarmă.

Dificultăți de respirație

Este un simptom ce apare tardiv şi care de obicei semnifică obstrucţia sau compresiunea unei bronhii mari. Se poate însoţi de wheezing (şuierătură respiratorie) care nu dispare după tuse.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului: semnul banal care apare atu...

“Este bine să vă faceţi o radiografie dacă aveţi următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, durere în capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa apetitului, scădere inexplicabilă în greutate, răguşeală, transpiraţii ale feţei şi gâtului”, explică pneumologul Magdalena Ciobanu.

Durerea în piept

Poate avea un sediu şi o intensitate variabilă, însă întotdeauna este persistentă la tratamentul simptomatic.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Iată ce trebuie știut despre ALGOCALMIN...

Expectoraţia cu sânge

Este simptomul cel mai alarmant pentru pacient. Este de obicei în cantitate mică sau medie şi apare când se dezvoltă leziuni ulcerative ale mucoasei bronşice.

Schimbarea vocii

E normal să ai vocea răgușită atunci când ești răcit, însă dacă se întâmplă fără o cauză, trebuie neapărat să mergi la doctor.

Boli de plămâni

Dacă ai observat că dezvolți infecții respiratorii precum peneumonia sau bronșita, frecvent, sau dacă te refaci cu greu în urma acestora, poate fi un semn al cancerului.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie știut despre PARACETAMOL. Atenție, poat...

Pierderea poftei de mâncare

Acest simptom poate apărea în cazul mai multor boli, însă dacă ai și celelalte simptome menționare mai sus, e cazul să mergi la un control medical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private