Sari la conținut

UE instituie noi măsuri pentru evitarea unei penurii de medicamente în această iarnă

Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Comisia Europeană a lansat câteva măsuri pe termen scurt pentru a preveni penuria de medicamente în această iarnă, în timp ce o propunere de revizuire a normelor farmaceutice este analizată de principalele forțe legislative ale UE.

După pandemia Covid-19 și penuria de medicamente care a urmat din cauza blocajelor din lanțul de aprovizionare, Comisia a propus în aprilie prima reformă majoră a reglementărilor sale farmaceutice și speră să creeze o uniune mai strânsă în domeniul sănătății.

O măsură-cheie pe termen scurt este instituirea unui mecanism voluntar între statele membre pentru a acoperi deficitul de medicamente din întreaga Uniune în această iarnă. „Mecanismul permite statelor membre să semnaleze altor state membre nevoile pentru un anumit medicament aflat în criză critică la nivel național, astfel încât acestea să poată indica disponibilitatea stocurilor care ar putea fi redistribuite”, se arată într-un comunicat, potrivit Reuters.

În plus, Comisia dorește să instituie o schemă de achiziție comună pentru antibiotice și medicamente în cazul anumitor boli respiratorii înainte de iarna 2024-2025, se arată în comunicat. De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) împreună cu statele membre, va restrânge lista de medicamente critice după apelurile statelor membre – inclusiv Belgia, Franța, Spania și Germania – de a îmbunătăți securitatea aprovizionării și de a veni cu o lege privind medicamentele critice în UE. Lista va fi finalizată până la sfârșitul anului.

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Odată finalizată lista de medicamente, care în prezent cuprinde între 100 și 350 de medicamente în dezbatere, fiecare dintre acestea va fi supus unei evaluări în privința vulnerabilității pentru a vedea ce este necesar și apoi se va purta un dialog cu industria în vederea creșterii producției. Potrivit sursei citate de 360medical.ro, orice măsură luată în legătură cu această lista se va face până în luna aprilie a anului viitor.

Dependenţă de medicamentele din India şi China

În ultimele decenii, Uniunea Europeană a devenit foarte dependentă de India și China pentru medicamente generice și ingrediente-cheie, după ce producția a fost delocalizată din cauza nivelului ridicat de poluare din blocul comunitar.

La începutul anului 2024, UE va înființa o Alianță a medicamentelor critice, o versiune incipientă a unei legislații privind medicamentele critice (Critical Medicines Act), pentru a dezvolta coordonarea între Comisie, industrie, societatea civilă și autoritățile naționale cu privire la o listă scurtă de medicamente.

UE își propune să relocalizeze o parte din producție, să își lărgească sursele de ingrediente-cheie, să coordoneze stocarea, precum și să stabilească o anumită capacitate de producție prerezervată în caz de urgență, cum a fost cazul pandemiei de Covid-19.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel