sâmbătă, decembrie 5, 2020
Virgil Munteanu

În mod normal, oamenii își amintesc primele cuvinte de pe o listă mai bine decât pe cele din mijloc. Acest așa-zis efect al întâietății apare datorită tendinței oamenilor de citi mai des cuvintele de la începutul listei și astfel acestea se imprimă în memorie.

Dificultatea de a-ți readuce aminte care sunt primele lucruri scrise poate fi un semn al declinului mental, potrivit unei noi cercetări.

În timpul studiului, adulții care nu reușeau să-și aducă aminte primele patru cuvinte din 15 scrise pe o listă aveau mai multe șanse să obțină rezultate mai slabe la un test cognitiv, 4 ani mai târziu.

Cercetarea a inclus aproximativ 200 de persoane cu vârste între 60 și 91 de ani care au citit de 5 ori o listă cu 15 cuvinte. După 20 de minute au fost întrebați dacă își amintesc ce era scris pe listă. Participanții au fost supuși apoi unor teste pentru analizarea funcțiilor cognitive. Aproximativ 70 de persoane au avut rezultate scăzute la testele cognitive în următorii 4 ani de la studiu. Cercetătorii au observat că cei care au aut dificultăți în a-și aminti primele cuvinte de pe listă erau mai predispuși la declin mental.

Parteneri