Sari la conținut

Poți scăpa de durerile ulcerului dacă vei consuma aceste alimente

leguma benefica pentru creier
Sursa foto: arhiva: Doctorul Zilei
brocoli, leguma plină de nutrienți

Ulcerul peptic este o leziune care se dezvoltă în urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale, leziune produsă de acidul gastric sau sucul digestiv. Pentru început trebuie spus că ulcerul nu se vindecă prin dietă, însă de foarte multe ori, dieta contribuie la reducerea simptomelor, iar recuperarea se produce mai ușor.

De cele mai multe ori, vinovată pentru existența ulcerului stomacal este infecția bacteriană cu bacteria numită Helicobacter pylori. Uneori, chiar și administrarea unor medicamente antiinflamatoare poate duce la declanșarea ulcerului. Trebuie să mergi la medicul specialist gastroenterolog, să te consulte și să faci anumite analize, iar după primirea diagnosticului, în plus față de tratamentul prescris de medic, este bine să ai grijă la alimentele pe care le consumi.

Dieta are un rol important în prevenirea și tratamentul ulcerului, având ca principal obiectiv recuperarea și protejarea stomacului, facilitează digestia, ameliorează durerea.

Iată ce trebuie să incluzi în dieta ta zilnică:

  • Legume, fructe și cereale integrale deoarece sunt bogate în vitaminele A și C. Cele mai bune alimente care conțin vitamina A sunt: morcovii, legumele cu frunzele verzi – spanac, broccoli, dar și ardei roși, mango și caise.
  • De asemenea, este indicat să consumi alimente care conțin vitamina C precum sunt citricele, ardeiul gras, căpșunile, varza de Bruxelles, conopidă.
  • Poți consuma și alimente care au probiotice. Mai ales că atunci când iei antibiotic recomandat de medicul gastroenterolog pentru combaterea Helicobacterului pylori, trebuie să iei probiotice. Fie le iei din farmacii, fie din alimentație. Principalele alimente bogate în prebiotice sunt iaurtul, varza și brânza.
  • Inclusiv alimentele care conțin antioxidanți pot fi benefice. Acestea îți pot proteja sistemul imunitar și contribuie la combaterea infecției. În consecință, poți consuma afine, cireșe, ardei grași, spanac, broccoli, ulei de măsline.
  • Este indicat sa mănânci puțin la fiecare masă și mai des, decât mult la o singură masă.
  • Și ceaiurile din plante sunt de ajutor – de exemplu poți face ceai din lemn dulce, mentă, mușețel.
  • Dacă preferi carnea la toate mesele, atunci alege carnea albă, slabă, fie cea de pui, fie cea de curcan.
  • Uleiul de pește, precum somonul, macrou, sardinele și heringul, conțin acizi grași omega-3 care ajută la protejarea mucoasei stomacului și a intestinelor.
  • Vrei nu vrei trebuie să renunți la fumat. Țigările îți vor irita și mai mult stomacul, mai grav ele pot duce la producerea unei inflamații. Același lucru se poate întâmpla și dacă consumi alcool. Practic, dacă vei fuma și vei bea alcool, ulcerul nu se va vindeca sau ameliora.

Pe de altă parte, dacă ai fost diagnosticat cu ulcer trebuie să eviți anumite alimente. De exemplu, ciocolata, cafea, alimentele acide, mâncarea prăjită sau picantă pot agrava simptomele. Băuturile cu cofeină pot stimula producerea de acid. Și roșiile este bine să fie evitate, practic orice produs alimentar care conține roșii stimulează producția de acid stomacal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel