luni, iulie 26, 2021

De la simple iritaţii de piele până la tensiune ridicată, artrită şi terminând cu boli de inimă sau cancer de sân. Sunt printre cele mai importante beneficii ale uleiului de măsline.

,,Trebuie spus

din capul locului că acest produs face parte din grupul alimentelor de protecţie pentru sănătate. Este un excelent furnizor de acizi graşi monosaturaţi capabili să prevină ateroscleroza, care la rândul ei provoacă infarctul şi accidentul vascular,” explică Eduard Adamescu, medic nutriţionist la cabinetul Calea Moşilor din Bucureşti.

Potrivit acestuia, departe de a fi un medicament în sine, două linguriţe de ulei de măsline consumate zilnic pot face minuni. ,,Practic nu are nicio contrindicaţie, singura condiţie fiind aceea de a nu exagera, pentru că este destul de bogat în calorii, este sfatul

medicului.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi poate băga mâna în foc că previne boli. Pentru a profita la maximum de beneficiile lui, trebuie să ştim însă cum să-l alegem.

,,Nu este de ajuns să scrie pe etichetă obţinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie să scrie presat la rece la o temperatură de 38 de grade, iar aciditatea să fie în jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de o,1%-o,2%,” atrage atenţia expertul. Puţini sunt fabricanţii care respectă aceste reguli.

,,Concret, din 100 de kilograme de pulpă de măsline, ar trebui să se extragă 20 de kilograme de ulei, dar ei

o încălzesc şi obţin 40 de kilograme. Este ca şi cum ai vinde un Trabant drept Mercedes,” detaliază profesorul.

,,E păcat să-l irosiţi la prăjit”

 Uleiurile de măsline extravirgine a căror etichetă specifică negru pe alb presarea la rece sunt o raritate pe rafturile supermarketurilor. ,,Se găsesc mai degrabă în magazinele micuţe, cu produse ecologice,” mai arată Mencinicopschi. Ar trebui folosit ca atare, nicidecum prăjit. ,,La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prăjit putem alege uleiul rafinat de măsline şi cel nehidrogenat de palmier,” spune prof. dr. Gheorghe

Mencinicopschi.

 

Ultimele stiri

Parteneri
Ai gasit o seringă participantă la tombola. Click pe ea pentru a o colecționa.