vineri, martie 24, 2023

Hipertensiunea arterială (HTA) este o problemă gravă de sănătate, fiind cea mai frecventă boală cardiovasculară. Datele statistice arată că în țara noastră aceasta apare după vârsta de 30 de ani, frecvența ei crescând odată cu înaintarea în vârstă. HTA nu se vindecă iar bolnavul trebuie să respecte tratamentul specialistului toată viața.

În literatura de specialitate, hipertensiunea arterială este definită ca o creștere constantă a tensiunii arteriale sistolice mai mare sau egală cu 140 mmHg și/sau a tensiunii arteriale distolice peste 90 mm Hg.

Te-ar mai interesa: Fostul rector al UMF Cluj şi mai multe cadre didac...

Bolnavul cu HTA poate fi complet asimptomatic, boala fiind descoperită întâmplător. Uneori, poate avea o simptomatologie precum: cefalee mai ales dimineața, durerea fiind pulsatilă, insomnii, astenie fizică, amețeli, palpitații.

Tratamentul este obligatoriu, spun medicii, deoarece HTA constituie factor de risc major pentru boala coronariană ischemică și pentru boala cerebrovasculară, riscul cardiovascular al unui pacient hipertensiv fiind în strânsă legătură cu severitatea HTA, dar și cu asocierea altor factori de risc pentru ateroscleroză.

În afara tratamentului de la cardiolog, există și unele remedii de ajutor, dar acest lucru nu înseamnă că se poate renunța la tratamentul de bază pentru HTA.

Te-ar mai interesa: Medic: Cele mai bune și „cele mai proaste...

Iată ce rol au uleiurile esențiale și cum pot ajuta în HTA:

Uleiurile esențiale pot scădea tensiunea arterială prin dilatarea arterelor. Cele mai bune uleiuri esențiale pentru această problemă sunt cele de lavandă, maghiran dulce, salvie și tămâie.

  • Uleiul de trandafir poate calma sistemul nervos și relaxa persoana în cauză, dar este utilizat uneori și pentru scăderea tensiunii arteriale.
  • Uleiul de tămâie. Este recunoscut pentru că poate reduce nivelul cortizolului și implicit al stresului și în felul acesta contribuie la gestionarea bună a tensiunii arteriale.
  • Uleiul de salvie. Are ca rol principal ajutarea organismului în lupta cu kilogramele în plus, iar acest lucru conduce și la scăderea tensiunii arteriale. Obezitatea este un factor de risc pentru HTA.
  • Uleiul de lavandă. Este bun pentru inducerea stării de liniște, de calm. Se pare că ar putea reduce și numărul de bătăi ale inimii pe minut.
  • Uleiul de maghiran este bun pentru că ajută la dilatarea vaselor de sânge și implicit contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private