Sari la conținut

ULTIMA FIȚĂ ÎN DIETE: Te uiți la televizor și slăbești! Foarte important este ce apare PE ECRAN

S-a spus că statul în faţa televizorului este unul dintre motivele-cheie pentru care ne îngrăşăm. Însă noile cercetări sugerează că mâncatul chipsurilor de cartofi pe canapea ar putea fi, de fapt, o cale prin care poţi pierde din greutate în faţa ecranului, cu condiţia ca televizorul să fie dereglat sau defect.
Cercetătorii au descoperit că uitatul la un televizor stricat poate alunga foamea. Foamea dispare imediat ce petreci câteva secunde uitându-te la un ecran care pâlpâie alb-negru.
Voluntarii care au urmărit, în cadrul unui test, astfel de imagini pe monitorul unui calculator spun că foamea le-a fost diminuată cu 23%, aproape imediat ce au văzut ecranul calculatorului.
Pe parcursul studiului realizat de psihologii de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, voluntarii au consumat, de asemenea, aproape 40% mai puţine calorii decât participanţii-martori care nu au urmărit astfel de imagini.Această dietă neobişnuită utilizează o tehnică cunoscută sub numele de zgomot vizual dinamic, în care mii de mici puncte albe și negre clipesc pe tot ecranul.
Oamenii de ştiinţă folosesc de ani de zile acest fenomen în laborator, în principal pentru a analiza modul în care zgomotul vizual dinamic afectează memoria pe termen scurt. 

Numărul obezilor a crecut de 10 ori în 10 ani
Cercetările au început să demonstreze că zgomotul vizual dinamic îi poate ajuta oamenii blocând imaginile formate în cortex atunci când avem poftă, pe nepusă masă, să mâncăm ciocolată, îngheţată sau chips-uri.
Obezitatea a devenit o povară majoră în sistemele de sănătate din toată lumea şi dorinţa nestăpânită pentru alimentele care îngraşă ne face să rezistăm cu greu foamei, mai ales când pofta vine în timpul zilei.
Cifrele recente au arătat că numărul de persoane admise la spital pentru boli legate de obezitate s-a mărit de 10 ori în ultimul deceniu.

Cum să păcăleşti creierul

Multe studii au arătat că unul dintre motivele pentru care cedăm aşa de uşor gustărilor alimentare este din pricina uşurinţei cu care creierul nostru ataşează imaginea mintală a gustărilor cu gustul lor.
Dar, după cum rezultă din alte studii, este posibil ca rupem legătura cu aceste imagini alimentare determinând creierul să se concentreze pe altceva.
De exemplu, un studiu a stabilit că pofta poate fi redusă dacă li se cere voluntarilor să-şi imagineze un curcubeu în locul gustării la care râvneau.
Un alt studiu a dus la aceleaşi rezultate când voluntarilor li se cerea să-şi imagineze mirosul de eucalipt imediat ce începea să le fie foame.
Cele mai recente cercetări publicate în revista „Appetite” simplifică această abordare. Voluntarii sunt atenţi la  o imagine reală care distrage atenţia creierului timp de câteva secunde până ce pofta de mâncare dispare.
Vreme de două săptămâni, 48 de studente au înregistrat zi cu zi pofta de alimente şi detalii în legătură cu consumul de alimente.

Aplicaţie pentru slăbit

Cercetătorii cred că s-ar putea crea o aplicaţie care să-i ajute pe oameni să piardă în greutate prin afişarea unui ecran care pâlpâie şi pe care aceştia să-l deschidă de fiecare dată când simt că le este foame
Pentru următoarele două săptămâni, jumătate dintre participanţi au primit un calculator palmtop care afişează o imagine care pâlpâie opt secunde ori de câte ori este activat ecranul.
Li s-a spus să se uite la ecran de fiecare dată simt că le este foame în afara orelor normale de masă. Ceilalţi au continuat să ia gustări, ca de obicei.
Rezultatele au arătat ca intensitatea poftei de mâncare a scăzut substanţial printre cei care au privit ecranul palmtopului, consumând mult mai puţine calorii.
Într-un raport care conţine concluziile acestor cercetări,oamenii de ştiinţă au declarat că această tehnica simplă şi eficientă ar putea ajuta milioane de oameni să piardă din greutate.
Este un fenomen care are un domeniu de aplicare considerabil ajutându-ne să abordăm supraconsumul nedorit, rezultat din poftele nestăpânite.

Programul de calculator ar putea fi uşor de dezvoltat ca o aplicaţie care poate fi descărcată pe telefoanele inteligente sau alte dispozitive de calculator pe care mulţi oameni le transportă cu ei.
Acest lucru înseamnă că această tehnică discretă ar putea fi disponibilă practic oriunde şi oricând apare pofta de mâncare.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel