Sari la conținut

Un aliment de post reduce la jumătate riscul cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate prin neoplazii, atât în cazul bărbaţilor cât şi al femeilor.

Prevalenţa acestui cancer este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate.

Din cauza descoperirii tardive, doar 14% din pacienţii diagnosticaţi ajung să supravieţuiască o perioadă de timp mai îndelungată (5 ani).

Se estimează că peste 1.3 milioane de persoane mor anual, în întreaga lume din cauza cancerului pulmonar.

Incidenţa de apariţie a cancerului pulmonar depinde foarte mult de momentul în care individul se apucă de fumat, acesta fiind considerat principalul factor etiologic, sau de perioada în care este expus unor alţi factori de risc. Probablitatea de apariţie a cancerului pulmonar este relativ redusă până la vârsta de 39 de ani (pentru ambele sexe), însă apoi începe să crească pe măsură ce individul înaintează în vârstă.

Bărbaţii care nu fumează şi care consumă cantităţi mari de soia prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer la plămâni, arată un nou studiu.

Soia conţine isoflavoni, care acţionează într-un mod similar hormonului estrogen, având calităţi anti-cancer în cazul cancerelor asociate hormonilor, cum sunt cancerele de sân şi de prostată. Cercetătorii au ajuns la această concluzie într-un nou studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition. Celulele din plămân au, de asemenea, proprietăţi care sugerează că ar putea răspunde la isoflavoni.

Doctorul Taichi Shimazu de la Centrul Naţional de Cercetări Asupra Cancerului din Tokyo a studiat alături de colegii săi peste 36.000 de bărbaţi japonezi şi peste 40.000 de femei japoneze cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, ce nu sufereau de cancer la începutul studiului.

Cercetătorii au urmărit femeile pentru aproximativ 11 ani, după ce au analizat mâncarea consumată, dacă fumau, istoria medicală şi alţi factori de risc în perioada 1995-1999.

Incidenţa cancerului era redusă: 481 de bărbaţi (aproximativ 1 din 75) şi 178 de femei (aproximativ 1 din 225) au suferit de cancer în cei 11 ani de studiu.

Dintre cei aproximativ 13.000 de bărbaţi nefumători, s-au înregistrat 22 de cazuri de cancer la plămâni în rândul bărbaţilor care consumau cea mai redusă cantitate de soia şi doar 13 cazuri de cancer la plămâni în rândul bărbaţilor care consumau cea mai mare cantitate de soia. Consumul de soia în rândul bărbaţilor varia foarte mult, explică dr. Shimazu, de la 34 până la 162 de grame pe zi.

După ce au eliminat ceilalţi factori de risc, cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de cancer la plămâni era înjumătăţit în rândul grupului cu cea mai mare cantitate de soia consumată în comparaţie cu grupul cu cea mai redusă cantitate de soia consumată.

Cu toate acestea, autorii spun că este posibil ca alt factor să stea la baza reducerii acestui risc. Bărbaţii care consumă soia ar putea fi mai predispuşi la alte activităţi care reduc riscul de cancer sau ar putea consuma alte alimente sănătoase. Din acest motiv, cercetătorii recomandă aprofundarea acestei legături în cadrul unor noi cercetări.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel