Sari la conținut

Un bărbat a ignorat un mic semn la toaletă înainte de a primi un diagnostic devastator

prostată
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Totul despre afecțiunea prostatei

Când Bob Webster a observat pentru prima dată un pic de sânge în urină, „nu s-a gândit la nimic”. Bunicul a doi copii din Pickering, North Yorkshire, spune că se simțea sănătos.

Abia anul trecut, când l-a auzit pe fostul antrenor de fotbal Brian Horton discutând la radio despre povestea sa cu cancerul de prostată, s-a gândit că ar trebui să solicite să fie consultat.

Bob, care avea 75 de ani la acea vreme, trebuia oricum să-și facă un test de sânge din cauza protezei de șold. În timp ce se afla acolo, el a cerut un test de sânge PSA, care este una dintre modalitățile de detectare a bolii.

Era pentru prima dată când își făcea un test de sânge PSA, recunoscând că „nu mai auzise de el până atunci” și că abia auzise de cancerul de prostată până să audă interviul lui Brian.

Testul a arătat că nivelul de PSA al lui Bob era extrem de ridicat, iar o biopsie și o scanare ulterioară au dezvăluit ce era mai rău – că avea cancer de prostată.

Vorbind pentru Express.co.uk, Bob și-a amintit momentul în care a primit diagnosticul.

„De fapt, nu am fost șocat, eram oarecum pregătit pentru asta”, a spus el.

„Cred că cea mai dificilă parte a fost faptul că fiica mea m-a condus la spital și a trebuit să i se spună că am cancer”.

Cancerul se răspândise la coaste, la coloana vertebrală și la pelvis

Mai târziu, o scanare a întregului corp a adus vești și mai proaste: cancerul se răspândise la coaste, la coloana vertebrală și la pelvis.

Lui Bob i s-a spus că cancerul său nu poate fi vindecat din cauza stadiului avansat în care se află, dar că există tratamente pentru a-i prelungi viața.

În ciuda acestui fapt, Bob a declarat că a rămas „destul de pozitiv”, considerând că experiența a fost mai rea pentru familia sa decât pentru el însuși.

Fostul muncitor de la Johnson and Johnson a fost supus imediat unui tratament care include un tip de terapie hormonală folosită pentru cancerul de prostată, precum și chimioterapie.

„Am vrut orice îmi oferea cea mai bună supraviețuire sau cea mai lungă șansă de supraviețuire”, a spus el.

„Cu acest cancer care s-a răspândit (avansat) înțeleg că nu există tratament și că există mai puțin de 50 la sută șanse de supraviețuire după cinci ani.”

Efectele secundare ale chimioterapiei au fost mai grave decât cancerul în sine

Efectele secundare ale chimioterapiei au fost mai grave decât cancerul în sine, a spus el, lăsându-l foarte obosit după doze, dar reușește să se bucure în continuare de unele dintre hobby-urile sale, cum ar fi plimbarea câinelui și grădinăritul.

În curând va avea o programare la spital, în cadrul căreia va afla cât de reușit a fost tratamentul său până acum.

Acum, el se asigură că și alții sunt conștienți de semnele cancerului de prostată și îi îndeamnă pe bărbații de peste 50 de ani să solicite un test PSA chiar dacă nu au simptome.

Bob, acum în vârstă de 76 de ani, a declarat: „Acum le spun constant prietenilor mei că ar trebui să se supună unui control.

„Nu auzisem niciodată de acest test și abia știam ce este cancerul de prostată până când am auzit interviul cu Brian.

„A fost un potențial salvator de vieți și dacă pot ajuta la răspândirea mesajului, poate că voi putea ajuta și eu pe cineva”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel