Sari la conținut

Un bărbat căruia i s-a spus că durerile de stomac sunt din cauza calculilor biliari a murit de cancer la patru luni după nuntă

tratament cancer
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
Boala incurabilă distrusa cu ajutorul unui tratament

Un bărbat a murit la doar patru luni după ce s-a căsătorit când durerile de stomac pe care le credea a fi calculi biliari s-au dovedit a fi cancer pancreatic.

Matthew Scotland, în vârstă de 39 de ani, din Liverpool, a mers pentru prima dată la spital în 2018 din cauza durerilor puternice de stomac, când medicii i-au pus diagnosticul de calculi biliari, iar un an mai târziu i s-a spus că are cancer pancreatic în stadiul patru, inoperabil și în fază terminală.

Soția sa, Eva, din Mossley Hill, a declarat că simptomele lui Matthew au fost „semne clare” ale bolii, pe care nu o cunoșteau la momentul respectiv. Ea a spus: „Ni s-au dat cele mai proaste vești posibile, i s-a pus diagnosticul de cancer pancreatic în stadiul patru, care era inoperabil și terminal. Când a fost diagnosticat și am aflat mai multe despre cancerul pancreatic, a fost evident că simptomele sale au fost semne clare ale bolii.

„Din păcate, nu am cunoscut semnele înainte de acest lucru. Spitalul a încercat să-i amelioreze simptomele de două ori prin inserarea de stenturi, dar acestea nu au avut succes, deoarece cancerul era foarte agresiv. L-am privit cum suferea; cancerul îl deposeda de omul care era. Chimioterapia pentru a micșora tumora a avut un efect îngrozitor asupra lui, iar el a ales să o întrerupă, dorind să profite la maximum de timpul care îi mai rămăsese.”

Matthew și Eva s-au căsătorit în timp ce el continua să lupte cu boala devastatoare, dar a murit la Marie Curie Hospice la patru luni după ce a mers la altar. Eva a descris cum Matthew a fost „viața ei” și a rămas „furioasă” în urma morții lui, deoarece calmarea durerii care i-a fost oferită „nu i-a oferit de fapt o ușurare”.

A luptat cu boala devastatoare

Ea a declarat pentru Liverpool Echo: „Matthew a luptat cât a putut de bine cu această boală devastatoare, a fost atât de puternic pe tot parcursul ei. Tot ceea ce i s-a putut oferi a fost un tratament împotriva durerii, dar chiar și acesta a fost ineficient. La începutul anului 2020, ni s-a spus că Matthew mai avea doar câteva luni de trăit. Eram împreună de nouăsprezece ani și logodiți de zece ani, dar nu ne-am căsătorit niciodată. Era important pentru Matthew să ne căsătorim înainte de a muri.

„Ne-am căsătorit la 25 iunie 2020. Matthew a spus că a fost cea mai frumoasă zi din viața lui, cu siguranță a fost și a mea. Cei de la Marie Curie au fost extraordinari și, cunoscându-ne povestea, ne-au tratat ca pe niște tineri căsătoriți, referindu-se la camera lui Matthews ca fiind apartamentul pentru luna de miere. Matthew a fost viața mea și m-am simțit atât de inutilă pe tot parcursul bolii sale, deoarece tot ce puteam face era să fiu acolo pentru el, să-l țin în brațe și să-i mângâi spatele.

„Faptul că am fost martoră la durerea și la starea de sănătate în declin a lui Matthew m-a lăsat cu un diagnostic de PTSD. Trebuie să se facă mai mult pentru a identifica mai devreme acest cancer devastator, înainte ca acesta să fie prea avansat și terminal.

„În experiența mea cu Matthew, am rămas supărată și nu am putut înțelege cum de ameliorarea durerii oferită nu i-a oferit de fapt o ușurare. Cercetările privind diagnosticarea precoce trebuie să continue. Matthew a fost un luptător și a luptat până la sfârșit, dar nici măcar puterea lui nu a fost suficientă.”

Diagnosticul timpuriu este esențial

Eva colaborează acum cu Pancreatic Cancer Action, singura organizație caritabilă din Marea Britanie dedicată îmbunătățirii ratelor de supraviețuire prin diagnosticarea timpurie a cancerului pancreatic, pentru a sensibiliza publicul cu privire la natura devastatoare a bolii. Cancerul pancreatic este a cincea cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Marea Britanie, cu peste 10.000 de persoane diagnosticate în fiecare an.

Diagnosticul timpuriu este esențial pentru îmbunătățirea ratelor de supraviețuire, având în vedere că, din păcate, 26 de persoane mor zilnic din cauza acestei boli, iar alte 29 sunt diagnosticate. Organizația caritabilă Pancreatic Cancer Action spune că este „ferm” convinsă că Matthew ar fi putut fi salvat dacă cancerul pancreatic ar fi fost depistat mai devreme.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel