Sari la conținut

Ți se întâmplă să ai un cârcel des? Iată ce probleme de sănătate poate ascunde

un cârcel

Carceii sunt contractii musculare aparute spontan, involuntar, care fac imposibila relaxarea muschiului sau muschilor afectati. Aceste crampe musculare pot sa afecteze orice muschi, dar cel mai frecvent se localizeaza la muschii membrelor inferioare, si anume la coapsa si gamba, afectand cvadricepsul si gastrocnemianul. Muschii talpii pot si ei sa fie afectati de carcei, mai ales in timpul somnului.

De ce apare un cârcel?

În activitatea cotidiană, punerea în mişcare a muşchilor timp de 10 minute după fiecare 1-2 ore de repaus şi urmarea unui program zilnic de mişcare intensă de peste 30 de minute pot să prevină atât spasmele musculaturii scheletale, cât şi accidentările survenite în practicarea sporturilor. Se pare că spasmele se manifestă cu predilecţie la persoanele care greşesc fie prin sedentarism, fie prin eforturi care le depăşesc capacitatea musculară.

Profilaxie crampe musculare

Pentru a evita aparitia ulterioara a carceilor, trebuie sa va mentineti o conditie fizica adecvata. De asemenea nu uitati sa va hidratati corespunzator. Doctorortoped.ro ne recomandă următoarele exerciții pentru a elimina un cârcel.

Incalzire

Se recomanda exercitiile de incalzire inainte de cele de intindere (stretching). Un exemplu de activitate de incalzire il constituie alergarea usoara pe loc sau mersul rapid timp de cateva minute.

Intinderea muschilor gambei

Prevenire crampe musculare 1.

In mod normal trebuie sa simtiti aceasta intindere in gamba si in jos pana la calcai.

Aplecati-va in fata spre un perete, punand un picior in fata celuilalt. Indreptati piciorul din spate si apasati calcaiul in podea. Genunchiul piciorului din fata este indoit. Mentineti pozitia timp de 15 – 30 de secunde. Tineti ambele calcaie pe podea. Indreptati varful piciorului din spate catre calcaiul piciorului din fata.

Intinderea muschilor ischiogambieri

Prevenire crampe musculare 2.

In mod normal trebuie sa simtiti aceasta intindere in spatele coapselor si in spatele genunchilor.

Asezati-va pe jos, ca in figura, cu ambele picioare intinse drept in fata. Asezati palmele pe podea si faceti mainile sa alunece usor inspre glezne. Mentineti pozitia timp de 30 de secunde. Tineti pieptul in fata si spatele drept. Incepeti din dreptul coapselor. Opriti alunecarea mainilor atunci cand simtiti ca muschii se intind.

Nu arcuiti spatele si nu incercati sa coborati fata spre genunchi. Nu va blocati genunchii.

Intinderea muschilor cvadricepsi

Prevenire crampe musculare 3.

In mod normal, ar trebui sa simtiti aceasta intindere in partea anterioara a coapsei.

Pastrati-va echilibrul prin sprijinirea de un perete sau de spatarul unui scaun. Ridicati un picior si trageti de calcai inspre fese. Apucati glezna cu mana si trageti cat puteti de mult de calcai inspre corp. Mentineti pozitia timp de 30 de secunde. Tineti genunchii apropiati. Incetati sa mai trageti de calcai in momentul in care simtiti intinderea.

Nu arcuiti si nu rasuciti spatele. Nu fortati intinderea pana la punctul in care simtiti durere.

Ce probleme de sănătate poate ascunde un cârcel?

Dr. Alin Popescu, medic primar în Medicină sportivă, explică ce probleme de sănătate se pot ascunde în spatele unui cârcel.

  • Deficitul de electroliti (calciu, magneziu, potasiu) este cunoscut ca fiind un factor important de risc pentru aparitia carceilor, acestia avand un rol esential in contractia si relaxarea musculara.
  • Deficitul de magneziu
  • Deficitul de calciu poate fi cauzat de malabsorbtie, deficit de vitamina D, afectarea glandelor paratiroide, insuficienta renala, sau unele medicamente
  • Deficitul de vitamine din grupul B poate afecta functia musculara, crescand riscul de carcei.
  • Diabetul zaharat complicat cu neuropatie periferica poate favoriza aparitia crampelor musculare prin afectarea nervilor ce deservesc musculatura membrelor inferioare. De asemenea, in cadrul episoadelor de hipoglicemie pot sa apara carcei.
  • Stenoza canalului spinal lombar poate avea ca simptome carceii localizati la nivelul membrelor inferioare.
  • Afectiunile glandei tiroide (hipo si hipertiroidismul) pot de asemenea creste riscul de afectare musculara.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel