Sari la conținut

Un cardiolog a dezvăluit ce trebuie să știm despre aspirină și afecțiunile cardiovasculare

aspirina
Dursa foto: Doctotul Zilei
Aspirina și efectul ei asupra persoanelor cardiace

Un medic cardiolog avertizează asupra riscului de consecințe fatale ale consumului nejustificat de aspirina . Acesta afirmă ce consecințe are luarea acestui medicament. Potrivit medicului, pot include o serie de reacții adverse, inclusiv cele foarte grave și periculoase, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Reacții adverse ale aspirinei

„Preparatul comentat este cunoscut pentru efectul său pozitiv atunci când este luat de persoanele cu patologii cardiovasculare: indicațiile pentru utilizarea lui includ infarct anterioară, accident vascular cerebral ischemic, CHD (boala coronariană) și ateroscleroza. Dar numai un medic ar trebui să prescrie acest medicament”, subliniază dr. Zakiev.

Dr. Zakiev: Medicamentul poate provoca o serie de reacții adverse

„Mulți oameni îl iau de ani de zile, dar uneori medicamentul poate provoca o serie de reacții adverse, inclusiv foarte grave: arsuri la stomac, dureri de stomac, ulcere gastrice și sângerări, chiar și la nivelul creierului sau hemoroizi”, spune dr. Zakiev.

Medicul adaugă că pentru persoanele care au leziuni ulcerative, tendință de vânătăi, sângerări nazale și alte hemoragii, administrarea acestui medicament este strict contraindicată. În cazurile în care medicul nu prescrie în mod specific aspirina pacientului, este mai bine să luați statine pentru a preveni incidentele cardiovasculare.

bolilor cardiovasculare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Statinele reduc riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral

„Statinele reduc nivelul de colesterol „rău” și riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, iar efectele lor secundare apar mult mai rar decât aspirina”, conchide expertul.

Medicul Alexander Myasnikov spune că acest medicament are multe contraindicații și recomandă administrarea lui numai pe bază de rețetă.

Dr. Alexander Myasnikov împărtășește că standardele medicale moderne din întreaga lume sugerează consumul zilnic de doze mici de aspirină pentru persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare. Acest grup include persoane care au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral, persoane care suferă de diabet și hipertensiune arterială, precum și pacienți cu niveluri persistente de colesterol din sânge ridicate.

Prevenirea bolilor de inimă și a vaselor cardiace

„Prevenirea bolilor de inimă și a vaselor cardiace la persoanele care nu au încă boala, dar au o combinație de factori de risc, se decide individual împreună cu medicul curant.

Medicament ce previne formarea cheaguri de sânge și dezvoltarea atacurilor de cord

Deoarece acest medicament cva subția sângele, previne formarea cheaguri de sânge și dezvoltarea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, inclusiv a celor repetate. De exemplu, mulți factori de risc sunt importanți în acest caz. Pentru prevenire se folosește o doză specială – până la 100 mg”, spune expertul, potrivit Actualno.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel