Sari la conținut

Un cercetător canadian acuză că autoritățile țin ascuns adevărul despre o boală misterioasă care face tot mai multe victime

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Michael Coulthart, un renumit cercetător canadian a declarat că i s-a interzis să investigheze o boală neurologică misterioasă care afectează populația din provincia New Brunswick, Canada.

Coulthart se teme că simptomele inexplicabile ale celor peste 200 de pacienți ar putea să se agraveze în absența unor cercetări adecvate. Aceste afirmații au fost făcute într-un e-mail trimis unui coleg și apar la doi ani după încheierea investigației oficiale desfășurate în provincia est-canadiană, potrivit The Guardian. 

„Tot ceea ce voi spune este că opinia mea științifică este că ceva se întâmplă cu adevărat în New Brunswick ce nu poate fi explicat sub nicio formă prin subiectivitatea sau agenda personală a unui singur neurolog”, a scris Michael Coulthart, un renumit microbiolog. „Câteva cazuri ar putea fi explicate în acest fel, dar sunt pur și simplu prea multe (acum, peste 200).”

În anul 2021, oficialii sanitari din New Brunswick au emis avertismente privind un sindrom posibil necunoscut, afectând peste 40 de localnici și manifestând simptome similare cu cele ale bolii degenerative Creutzfeldt-Jakob.

Aceste simptome s-au manifestat în mod variat și dramatic: unii pacienți au experimentat scurgeri de salivă din gură, în timp ce alții au descris senzația de insecte care le străbăteau pielea. Cu toate acestea, un an mai târziu, o comisie de supraveghere independentă, creată de autoritățile provinciale, a ajuns la concluzia că grupul de pacienți a fost, cel mai probabil, diagnosticat greșit și că afecțiunile lor erau de fapt boli cunoscute, cum ar fi cancerul și demența.

Atât comisia cât și guvernul din New Brunswick au pus sub semnul întrebării concluziile neurologului Alier Marrero, care inițial a preluat un număr semnificativ de pacienți de la alți medici din regiune, care se confruntau cu dificultăți în tratarea lor. Investigația oficială a fost încheiată odată cu publicarea unui raport al comisiei, care a infirmat existența unui grup distinct de oameni afectați de o boală necunoscută a creierului.

Conform e-mailurilor analizate de jurnaliștii de la The Guardian, un alt scenariu se desprinde și indică faptul că cercetătorii de la Agenția de Sănătate Publică din Canada (PHAC) sunt din ce în ce mai preocupați de cauza și simptomele debilitante ale unei boli aparent inexplicabile care afectează în mod disproporționat persoanele tinere.

„Evite să recunoască gravitatea situației”

Într-un schimb de corespondență din octombrie 2023 cu un alt membru PHAC, Coulthart, care a fost reprezentantul principal al guvernului federal în investigația din 2021, a exprimat frustrarea că a fost „practic rupt” de orice posibilitate de a se implica în această problemă. El crede că motivul este unul politic. Coulthart susține că „o expunere la factori de mediu – sau o combinație de expuneri – a declanșat sau a accelerat o serie de sindroame neurodegenerative” în cazul oamenilor aparent susceptibili la diferite tulburări proteopatice (proteine cu structuri anormale). Coulthart, un cercetător cu experiență considerabilă, se află la conducerea Sistemului de Supraveghere a Bolii Creutzfeldt-Jakob din Canada.

Aceste e-mailuri ale lui Coulthart au ieșit la iveală la un an după ce Marrero a solicitat guvernului canadian să efectueze teste pentru a investiga presupusul efect nociv al erbicidului glifosat.

„Politicienii par să evite să recunoască gravitatea situației, poate pentru că ar trebui să se angajeze în soluționarea acestei probleme”, a remarcat o tânără care a suferit din ce în ce mai mult din cauza simptomelor, fără să primească ajutor adecvat.

Acum se confruntă cu tremurături musculare și dificultăți de coordonare, iar medicii i-au avertizat că deteriorarea memoriei și a vederii sale o apropie de starea unui pacient cu mult mai în vârstă.

Activități simple, precum gătitul, îi sunt acum dificile din cauza imposibilității de a-și controla mâinile, astfel că se bazează aproape exclusiv pe alimente congelate.

Pe măsură ce memoria îi slăbește, are nevoie de un ajutor constant pentru a-și aminti să își ia medicamentele, să se spele și să mănânce.

„Îmi este dor să pot conduce și să am acea senzație de independență”, a mărturisit ea. „Nu mă mai recunosc.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel