Sari la conținut

Un cercetător în neuroștiințe dezvăluie secretele pentru a preveni boala Alzheimer

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii Alzheimer

Una dintre afecțiunile care atacă cel mai mult oamenii la bătrânețe este boala Alzheimer. De aceea, este de o importanță vitală să întărim din ce în ce mai mult memoria, iar acest lucru se poate face cu o alimentație sănătoasă și prin dobândirea unor obiceiuri precum cititul.

„Boala Alzheimer este o afecțiune a creierului care distruge încet memoria și capacitatea de a gândi și, în timp, capacitatea de a îndeplini chiar și cele mai simple sarcini. La majoritatea persoanelor care suferă de această boală, simptomele apar mai târziu în viață”, explică Institutul Național pentru Îmbătrânire.

Apariția acestei afecțiuni grave poate fi prevenită. Site-ul El Español a prezentat șase secrete ale neuroștiințificului Richard Restak pentru a preveni această boală:

Joacă-te cu mintea

„Restak ne invită să ne jucăm cu mintea, atât în companie, cât și în singurătate. În propunerea sa, neurologul prezintă un joc numit 20 de întrebări, pe care ne sfătuiește să îl punem în practică la întâlnirile de familie. Acesta constă în faptul că un jucător sau un grup se gândește la o persoană, un lucru sau un loc, iar un alt jucător va trebui să o ghicească punând maxim 20 de întrebări la care se poate răspunde cu un da sau un nu”, subliniază site-ul.

Complexitatea jocului constă în faptul că cei doi jucători sau două grupuri trebuie să rețină întrebările și răspunsurile pentru a nu oferi mai multe indicii sau a le repeta, pentru a ajunge la răspunsul corect prin eliminare.

Mâncatul sănătos

Restak nu vorbește despre alimentele pe care trebuie să le consumi, ci despre alimentele pe care trebuie să le eviți cu orice preț: printre acestea se numără alimentele ultraprocesate, alimentele cu prea multe grăsimi saturate, prea multă sare sau prea mulți conservanți.

Citiți ficțiune

„Ficțiunea este mult mai solicitantă din punct de vedere al memoriei, mai ales dacă citiți un roman complex. Personajele apar și dispar, astfel încât poți întâlni pe cineva în capitolul doi care nu revine decât în capitolul zece.

Utilizați tehnologia ca o salvare

Sugerează ca tehnologia să fie folosită cu moderație. Sfătuiește să scrieți o listă de cumpărături, dar să încercați mai întâi să o țineți minte înainte de a verifica dacă nu s-a uitat nimic. În mod similar, dacă faceți fotografii ale unui produs necunoscut, încercați să vi-l amintiți înainte de a consulta imaginea.

Folosiți trucuri de memorie

„Neurologul ne invită, de asemenea, să vizualizăm cuvintele ca principiu de bază al asocierii și al antrenamentului mental. El dă exemplul numelui de familie Greenstone, care în română ar fi Piatrăverde, și ne îndeamnă să vizualizăm o piatră de aceeași culoare ca strategie pentru a nu o uita. Dacă nu faceți acest lucru și rămâneți doar cu cuvintele, s-ar putea să nu vă amintiți dacă denumirea clară.

Dormitul

Site-ul încheie cu un secret foarte special al neuroștiințelor. „Când am luat două grupuri de studenți și am permis unuia dintre ei să tragă un pui de somn după ce a învățat, am observat că cel care a dormit a învățat mult mai bine”, spune Restak.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel