Sari la conținut

Un copil de 14 ani acuza dureri de cap și stări de vomă. Este absolut ȘOCANT ce au descoperit medicii. Mai mult de 1 milion de oameni pot fi afectați

O scanare a creierului și o fotografie care arată chistul îndepărtat din creierul băiatului de 14 ani. Anomalia s-a dezvoltat după ce băiatul a contractat o infecție parazită cu tenia. THE NEW England JOURNAL OF MEDICINE ©2023

Unui adolescent i s-a îndepărtat o creștere uriașă din creier după ce a fost infectat cu un parazit tenia (viermi).

Tânărul de 14 ani, anterior sănătos, dintr-o fermă din India, a cerut asistență medicală după ce a suferit dureri de cap episodice și vărsături timp de o lună, potrivit News Week.

În cele din urmă, medicii l-au diagnosticat pe băiat cu o formă de echinococoză – o boală infecțioasă cauzată de viermi tenii. Studiul de caz a fost publicat în New England Journal of Medicine (NEJM).

Mai mult de 1 milion de oameni pot fi afectați de echinococoză în orice moment în întreaga lume, arată cifrele Organizației Mondiale a Sănătății. Mulți dintre acești indivizi se vor confrunta cu sindroame clinice severe care pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate.

Băiatul de 14 ani în cauză a fost infectat de forma larvară a speciei de tenia Echinococcus granulosus. Aceasta duce la o formă a bolii cunoscută sub numele de echinococoză chistică.

Aceasta se caracterizează prin dezvoltarea unuia sau mai multor chisturi – un sac sau o cavitate cu caracter anormal în organism care conține lichid – cel mai frecvent în ficat și plămâni. Aceste chisturi se pot forma și în oase, rinichi, splină, mușchi și sistemul nervos central, deși mai rar.

„Odată ingerate, majoritatea larvelor teniei rămân prinse în ficat sau plămâni”, a spus dr. Sumit Thakar pentru Newsweek. El este autor al raportului de caz și consultant principal în Departamentul de Neurochirurgie al Institutului Sri Sathya Sai de Științe Medicale Superioare din Bangalore, India.

Ocazional, unele dintre larvele teniei își fac drum în circulația sanguină a restului corpului și ajung în locuri neobișnuite, cum ar fi creierul. Acolo, ele provoacă formarea de chisturi unice sau multiple care se măresc încet.

Atunci când boala afectează creierul în acest fel – așa cum a fost cazul băiatului indian de 14 ani – este descrisă ca echinococoză chistică cerebrală. Această afecțiune este „foarte rară”, a spus Thakar.

„Creierul este afectat în mai puțin de 2 la sută din cazurile de infecție cu tenia și este observat mai frecvent la copii și adulții tineri”, a spus el.

Simptomele, cum ar fi convulsii, dureri de cap, vărsături, slăbiciune sau deficite senzoriale, se pot dezvolta pe măsură ce chistul se mărește și provoacă presiune asupra creierului din jur. Tenia poate fi prezentă în corpul pacientului timp de mulți ani înainte ca chisturile să crească în măsura în care provoacă simptome vizibile.

„Dacă infecția este lăsată netratată, pot apărea complicații din cauza presiunii crescute în creier cauzată de chistul în creștere”, a spus Thakar. „Uneori, dacă chistul se rupe, fie spontan, fie în timpul intervenției chirurgicale, lichidul chist poate scăpa, ducând la o reacție alergică la care pacientul ar putea ceda.”

Echinococoza chistică apare în întreaga lume și se găsește pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii. Infecțiile apar cel mai frecvent în zonele rurale, unde animalele mai în vârstă sunt sacrificate.

„Câinii sau animalele sunt victimele obișnuite ale acestei infestări cu tenii”, a spus Thakar. „Oamenii se infectează prin ingerarea accidentală a ouălor teniei sau venind în contact strâns cu câini sau animale infectate, sau prin consumul de apă sau legume contaminate cu excrementele animalelor infectate”.

Tânărul din India a contractat, probabil, tenia prin contactul cu animale infectate sau cu fecale canine, au spus autorii studiului de caz. Infecția a dus la formarea unui singur chist mare, plin de lichid în creierul său.

„Chisturile ca acestea au un perete subțire și conțin lichid lăptos cu conținut ridicat de proteine și lipide”, a spus Thakar. „Stratul cel mai interior al chistului dă naștere unor chisturi „fiice” mai mici. Stratul exterior al peretelui se formează ca urmare a reacției celulelor creierului care acoperă chistul”.

Pentru a trata băiatul, Thakar și colegii au efectuat o craniotomie și apoi au îndepărtat cu succes chistul. O craniotomie este o procedură care implică tăierea unei mici orificii în craniu pentru a expune creierul de dedesubt.

„În timpul intervenției chirurgicale, este important să îndepărtați cu grijă chistul de pe creier, fără a-l rupe”, a spus Thakar. „Scurgerea lichidului din interiorul chistului poate duce la răspândirea sau reapariția bolii și, uneori, o reacție care pune viața în pericol”.

Simptomele pacientului s-au rezolvat complet la scurt timp după intervenție chirurgicală. S-a întors la școală și și-a reluat activitățile normale în două săptămâni de la externare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel