duminică, septembrie 19, 2021

Un băieţel de doar doi ani din Arabia Saudiă este cea mai tânără persoană din lume supusă unei operaţii bariatrice.

Copilul cântărea la cei doi ani ai săi 33 de kilograme şi avea indicele de masă corporală

41 şi din cauza obezităţii suferea de apnee de somn .

Apneea de somn este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde.

Medicii Mohammed Al Mohaidlya, Ahmed Sulimana şi Horia Malawib au încercat să-i controleze greutate cu ajutorul dietei, însă fără succes, se arată în International Journal of Surgery Case Reports.

Când a fost dus pentru prima dată la endocrinolog, la 14 luni, copilul cântărea 21 de kilograme, iar în urma dietei alimentare s-a mai îngrăşat

cu 8 kilograme.
În momentul în care băiatul a fost dus la clinica de obezitate cântărea 29 de kilograme și obezitatea îi provocase apnee de somn și arcuirea picioarelor.

După încă o tentativă de dietă nereuşită şi când băieţelul a ajuns la 33 kg, medicii au decis să îl opereze.

Chirurgii l-au supus unei gastrectomii longitudinale laparoscopice denumită şi gastrectomie manşon.  Aceasta este o metodă de reducere a volumului stomacului prin eliminarea unei părţi a lui (marea curbură) prin tehnica laparoscopică. Efectul benefic al operaţiei se explică atât prin scăderea semnificativă

a cantităţii de alimente ingerate cât şi prin scăderea poftei de mâncare. Este operaţia recomandată pacienţilor cu un regim de alimentie necontrolat prin dieta de slăbire. În urma operaţie, stomacul băieţelului a rămas de mărimea şi forma unei banane.

,,Din cunoştinţele noastre,această operaţie  nu a fost niciodată efectuată pe un pacient atât de tânăr”, spun chirurgii.
la două luni de la operaţie, băiatul a pierdut 15 la suta din greutatea corporală și la doi ani de la operaţie, a slăbit de la 33 de kilograme la 24 de kilograme și IMC-ul lui a ajuns în limite normale.


Prof. Paul

Zimmet, expert în obezitate a declarat că acest caz a fost “șocant” și “foarte neobișnuit”.

Ultimele stiri