vineri, februarie 3, 2023

Un copil de numai 6 luni s-a stins din viață din cauza „zgâlțâitului în exces”. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi au deschis un dosar penal pentru uciderea din culpă, după ce un bebeluș de numai șase luni s-a stins din viață ca urmare a faptului că a fost zgălțâit în exces, după cum a declarat prim-procurorul Nicoleta Arpinte.

Principalii suspecți ai cazului sunt chiar părinții bebelușului, o tânără de numai 24 de ani și concubinul acesteia.

Te-ar mai interesa: Horoscop weekend 4-5 Februarie. Astrele nu sunt în...

„În cursul zilei de astăzi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi a fost înregistrat un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Dosarul priveşte decesul unui sugar în vârstă de şase luni de sex feminin, în cazul căruia Serviciul Judeţean de Ambulanţă a constatat decesul în dimineaţa zilei de 16 februarie. Dosarul a fost mai întâi văzut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, întrucât iniţial s-a suspectat o infracţiune de loviri cauzatoare de moarte, însă la necropsie nu au fost puse în evidenţă leziuni externe, motiv pentru care dosarul a fost înregistrat la noi. Avem deocamdată concluzii provizorii.

Te-ar mai interesa: Femeia care a aflat că are cancer datorită câinelu...

Un copil de numai 6 luni s-a stins din viață din cauza „zgâlțâitului în exces”

Medicul legist a precizat că moartea a fost violentă şi că s-a datorat unei hemoragii subdurale bilaterale cauzată cel mai probabil de zgâlţâirea copilului. Este vorba de aşa-zisul sindrom al copilului zgâlţâit, care poate să ducă deces”, a afirmat Nicoleta Arpinte, potrivit Agerpres.

În ce constă sindromul copilului zgâlțâit?

Sindromul copilului zgaltait (shaken baby syndrome), descris in anul 1970 de catre Dr.John Coffey-radiolog si Dr.Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezinta o alterare gravaa a creierului, retinei, membrelor si coastelor, datorita miscarii bruste sau zguduirea sugarului si coplilului mic, conform MedLife.

Te-ar mai interesa: La ce să fim atenți în această perioadă. Medic: Po...

Incidenta acestui sindrom este de 1400 cazuri anual in lume pana la 10.000 cazuri anual, iar mortalitatea este de 25-30%. Varsta la care apare acest sindrom este cuprinsa intre 6-12 luni, dar uneori poate sa apara si la varsta de 5-6 ani.

Sindromul copilului zgaltait apare datorita faptului ca sugarul nu are creierul sufficient de dezvoltat, ceea ce permite creierului sa se deplaseze in cutia craniana si sa sufere o accceleratie pana la intampinarea unei rezistente.

Te-ar mai interesa: Doliu uriaș în lumea modei. A murit unul dintre ce...

Sugarul are capul 25% din totalul greutatii, muschii gatului nu sunt dezvolltati suficient si pot sa apara limitari ale miscarii capului in timpul unor socuri violente. Deoarece creierul sugarului nu este sufficient dezvoltat, vasele cerebrale sunt fragile si se pot rupe usor, producand hematoame subdurale sau epidurale, care comprima tesutul cerebral si pot produce: pierderea starii de constienta, convulsii, coma, stop respirator sau cardiac.

Te-ar mai interesa: Semne silențioase care indică faptul că este posib...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private