Sari la conținut

Un epidemiolog român avertizează: “Virusul e încă activ și comportamentul lui nu poate fi anticipat!”

Virusul e încă activ. O mare firmă de curierat din București a înregistrat cazuri de angajați cu COVID. La Ii un important lanț de magazine de bricolaj s-a confruntat cu o problemă similară. Virusul e încă activ. Toate companiile, la nivel mondial, fac eforturi de revitalizare economică.

Unii repornesc adaptând din mers și nu mereu corect normele de prevenție a răspândirii Coronavirus. Alții nu știu ce ar trebui să facă și încă așteaptă. Puțini sunt cei care au creat și implementat un plan corect și coerent. Astfel, pierderile economice cresc, rata șomajului se mărește, se generează frustrari sociale și dispute în toate sectoarele economice.

Pentru o relansare responsabilă a afacerilor, indiferent că estevorba despre industria aviatică sau despre o patiserie, în contextul Coronavirus, există o serie de pași care, odată făcuți, reduc spre zero riscul de închidere a afacerii în urma îmbolnăvirilor. Este opinia International Labour Organisation. Eurostat a analizat lunar situația economică, iar cifrele nu sunt dintre cele mai optimiste. Pentru ca ”minus” să se transforme în ”plus” este nevoie de un efort responsabil, corect și în concordanță cu măsurile autorităților fiecărei țări. În România s-a lansat o platformă special destinată domeniului de business, www.relansareresponsabila.ro.

Virusul e încă activ

Dr. Monica Mustata, medic specialist epidemiolog:Comportamentul virusului nu poate fi anticipat deoarece este un microorganism nou, pentru care nu exită date anterioare, în baza cărora să se poată elabora modele matematice de estimare a posibilelor mutații. Există influențe variate ce țin de particularitățile organismelor infectate cât și influențe generate de factorii de mediu asupra comportamentului viral, toate acestea putând genera modificări în structura codului genetic, care poartă denumirea de mutații.

Previziunea apariției mutațiilor unui virus nou apărut la oameni se poate face după o perioadă îndelungată de studiu a evoluției naturale și a influenței acestuia asupra populației receptive, ajungându-se la stabilirea unu interval posibil de apariție a mutațiilor virusului. Cu cât numărul oamenilor infectați este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca un virus să sufere mutații.”

Conform Euromonitor International Macro Model, National Statistics, criza financiară din 2008 a redus creșterea reală a producției globale la 0% în 2009, urmată de o creștere de 5% în 2010 și s-a întors la o crtere mai normală anuală de 3,6% în perioada 2011-2015. Luând în calcul că trend-ul creșterii era undeva între 3-4% în 2001-2007, revenirea după 2010 a lăsat nivelurile de producție globală doar sub trend-urile pre-criză, mai ales în cazul economiilor avansate. Se așteaptă ca în cazul crizei generate de COVID-19, în 2020 să existe o contracție mai clară în primul an, cu o creștere reală a producției globale în jur de -3% în 2020. Prognoza de bază prevede o revenire parțială la trend-urile dinainte de criză cu o creștere anuală între 4 și 6 % în perioada 2021-2022.

Dar pentru ca acest scenariu fie unul real, afacerile trebuie să funcționeze. Cum forța de muncă este afectată, măsurile ca numărul de afaceri să nu se închidă trebuie luate corect. Datele emise de International Labour Organisation spun că, la nivel mondial, 94% dintre cei care muncesc trăiesc în țări în care s-au luat măsuri de lockdown din cauza pandemiei. ILO susține că deși din ce în ce mai multe țări relaxează măsurile, permițând o întoarcere graduală a angajaților la locurile de muncă, la data de 17 mai 2020, 120% din angajații la nivel mondial fac parte din afaceri închise de tot, deși esențiale. 69% sunt angajați care trăiesc în țări care au închis doar anumite afaceri sau categorii de job-uri iar 5% trăiesc în țări care au recomandat închiderea locurilor de muncă. ILO susține că pierderea estimată a orelor de muncă în țările care testeaza foarte puțin este de 14%, comparativ cu 7% în țările care testează masiv. Este un factor important în design-ul măsurilor de implementat, astfel încât angajații să revină la muncă în condiții de siguranță, susțin cei de la International Labour Organisation. Tot ei spun că testarea ajută la diminuarea întreruperii activității la locul de muncă.

Un dușman imprevizibil

EUROSTAT a emis în data de 09 iunie 2020 un raport conform căruia PIB-ul în Uniunea Europeană a scăzut cu 3,6% în primul trimestru al lui 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Biroul oficial de statistică al UE punctează că este cel mai evident declin din 1995.

Concluzia? Avem un dușman pe cât de vizibil, pe atât de imprevizibil! Luptăm cu el prin metode specifice ca să nu-i permitem răspândirea! Conform Platformei Relansare Responsabilă (www.relansareresponsabila.ro), există 7 pași pe care ar trebui să îi implementeze toți operatorii economici pentru o relansare corectă. Astfel:

1. Auditarea măsurilor legale de protecție

Excesul de zel și necunoașterea în domeniu te pot costa financiar și îți pot impacta negativ imaginea: purtarea halatelor de protecție sau a botoșilor când nu este nevoie, folosirea incorectă a măștii, etc. Echipa noastră auditează în permanență măsurile legale de protecție, astfel încât vei ști permanent ce te ajută și ce te încurcă, concret, raportat la contextul epidemiologic actual.

2. Design-ul fluxurilor epidemiologice specifice activității

Centrul de Excelență în Epidemiologie este o structură formată din cei mai buni epidemiologi cu peste 15 ani de experiență în domeniu. Una dintre supraspecialitățile acestei echipe constă în elaborarea unui flux epidemiologic practic și conform prevederilor legale, specific spațiului și activității tale, care va minimaliza posibile noi îmbolnăviri fără să perturbe performanța.

3. și 4. Implementarea fluxurilor și normelor și training-ul personalului

Echipa platformei Relansare responsabilă” se va deplasa la locul activității tale pentru a implementa în cele mai bune condiții fluxurile noi create, asigurându-se că toți cei implicați în activitate înțeleg și respectă normele noi create.

5.  Managementul și supervizarea procesului de achiziție a materialelor de protecție

Echipa platformei Relansare Responsabilă” te va ghida în achiziționarea echipamentelor cu grad medical de protecție, la prețuri corecte.

6. Program de testare RT-PCR și testare serologică pentru personal

Clinica „Ok Medical” este prima clinica din România care oferă posibilitatea testării direct la locul de munca/ domiciliu, cu livrarea rezultatului în mai puțin de 24 de ore sau a testării de tip Drive-Thru.

7. Plan de răspuns

În cazul unei suspiciuni sau îmbolnăviri documentate cu SARS-COV2, Platforma „Relansare Responsabilă” oferă cel mai rapid plan de răspuns: recomandări imediate oferte de echipa Centrului de Excelență în Epidemiologie – aceeași echipă care a elaborat în prealabil fluxul epidemiologic specific activității tale, testarea în regim de urgență cu detașarea unui echipaj de ambulanță și deplasarea acestuia în urgență, posibilitatea comunicării rezultatelor RT-PCR în mai puțin de 6 ore de la testare – cel mai scurt timp de răspuns din România. Iar timpul este esențial în prevenirea formării unui nou focar!

Platforma „Relansare Responsabilăeste o structură privată unică în lume, formată din părți-cheie esențiale:

Echipa epidemiologicăCentrul de Excelență în Epidemiologie – formată din medici cu o experiență de peste 15 ani, cu expertiză atât în normele epidemiologice general-valabile, cât și în personalizarea acestora pentru fluxul și activitatea specifică pentru fiecare domeniu profesional.

Clinica „Ok Medical”, cu o experiență de peste 20 de ani, deținând infrastructura esențială necesară testării de tip RT-PCR / testare serologică și posibilitatea realizării acestei testări în urgență, cu un echipaj de ambulanță, direct la domiciliu / birou / loc de muncă, sau în regim Drive-Thru. „Ok Medical” deține primul sistem de testare Drive-Thru și primul sistem de testare RT-PCR pentru SARS-COV2 la domiciliu din România.

Laboratorul genetic cu cea mai mare experiență din Romania – Genetic Lab; Probele RT-PCR sunt prelucrate cu aparatură de cea mai înaltă sensibilitate, fiind capabile să detecteze prezența virusului și în fazele de debut / sfârșit ale bolii și în cel mai scurt timp – posibilitatea livrării unui rezultat RT-PCR in sub 6 ore.

Programul „Relansare Responsabilă” – www.relansareresponsabila.ro : cel mai complex ghid online care conține regulile esențiale pentru toate domeniile de activitate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel