Sari la conținut

Un fost pacient a dat în judecată un spital după ce s-a infectat cu stafilococ auriu. Ce a decis instanța

pacient Covid
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un nou val Covid

Un fost pacient a dat în judecată un spital după ce s-a infectat cu stafilococ auriu. Ce a decis instanța

Recent, un fost pacient a dat în judecată un spital după ce s-a infectat cu stafilococ auriu. Acesta a câștigat în instanță și a primit despăgubiri de mii de euro.

Un fost pacient al Spitalului Județean Piatra Neamț a primit despăgubiri de 150.000 de euro pentru că s-ar fi infectat cu stafilococ auriu în perioada în care a fost internat.

Instanța i-a dat dreptate și a dispus executorie, ca spitalul să plătească suma cerută de fostul pacient, potrivit  scrie Mesagerul de Neamț.

Daune morale pentru suferința cauzată

„Am reușit să negociem plata în șase tranșe pentru a nu afecta foarte puternic cash flow-ul spitalului. Procesul a început în 2015, domnul respectiv a avut o infecție cu stafilococ auriu, posibilă din Spitalul Județean Neamț, nu e demonstrat categoric, dar justiția i-a dat acestuia aceste daune morale pentru suferința cauzată de către spital.

Banii au fost plătiți din veniturile proprii ale spitalului”, a declarat Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, pentru sursa citată.

Ce este stafilococul auriu și care sunt cauzele infectării

Stafilococul auriu (lat. Staphylococcus aureus) este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecții supurative sau septicemii la om și animale. Formele de manifestare ale acestor infecții sunt variate.

Cauze
Infecțiile stafilococice se răspândesc ușor prin:

  • Atingerea unei persoane care are infecția
  • Atingerea obiectelor purtătoare de stafilococi (echipamente din sala de sport, telefoane, clanțele ușilor, telecomenzi, butoanele din lift).
    Stafilococii infectează, de obicei:

Pielea
Dar stafilococii pot intra în circuitul sangvin, infectând orice parte a corpului, precum inima (valve) sau oasele. De asemenea, stafilococii pot să adere la dispozitivele medicale din corp cum sunt stimulatorul cardiac, implantele articulare sau valvele inimii.

Simptome
Daca ai o o infecție stafilococica pe piele, poți avea următoarele simptome:

  • Durere și roșeață a pielii (celulita)
  • Vezicule (Bășici) dureroase sau care dau mâncărimi, umplute cu lichid alb sau galben care se rup și formează o crusta (impetigo)
  • Tumefacție dureroasa umpluta cu puroi localizata sub piele (abces cutanat)
  • Daca ai infecție stafilococica în alta parte a corpului, poți avea următoarele simptome:

Infecție a sânului: durere, roșeață și abces – este frecventa la mamele care au început să alăpteze de 1-4 săptămâni (mastita)
Infecție a plămânilor: febra înalta, dispnee, tuse cu sânge în sputa (pneumonie)
Infecție în sânge: febra și uneori scăderea brusca a tensiunii arteriale (soc) – mai ales la cei cu arsuri severe
Infecția valvelor inimii: febra și dispneea (endocardita) – poate fi fatala
Infecții ale oaselor: frisoane, febra, dureri de oase, roșeață și umflături la nivelul pielii de deasupra oaselor (osteomielita)

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel