Sari la conținut

Un măr pe zi ține doctorul la distanță – realitate sau ficțiune? Iată ce spun studiile științifice

Un măr pe zi

Probabil că știți expresia familiară: „Un măr pe zi îl ține pe doctor la distanță”.

În timp ce fraza a fost inventată pentru prima dată în 1913, ea s-a bazat pe un proverb Pembrokeshire care a apărut în 1866.

De fapt, revista Notes and Queries a fost prima care a publicat citatul original: „Mănâncă un măr când te culci și vei împiedica doctorul să-și câștige pâinea”.

Deși cercetările arată că consumul mai multor mere nu poate fi asociat cu mai puține vizite la medic, adăugarea merelor în dieta ta poate ajuta la îmbunătățirea mai multor aspecte ale sănătății tale.

Acest articol analizează mai îndeaproape dacă consumul unui măr pe zi poate ajuta cu adevărat la ținerea medicului la distanță.

Beneficii pentru sănătate

Merele au fost asociate cu o serie de beneficii care ar putea ajuta la promovarea sănătății pe termen lung.

Foarte nutritiv

Merele sunt încărcate cu substanțe nutritive importante, inclusiv fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Un măr pe zi

Un măr mediu oferă următoarele substanțe nutritive:

 • Calorii: 95
 • Carbohidrati: 25 grame
 • Fibră: 4,5 grame
 • Vitamina C: 9% din valoarea zilnică (VZ)
 • Cupru: 5% din VZ
 • Potasiu: 4% din VZ
 • Vitamina K: 3% din VZ

În special, vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a neutraliza compușii dăunători cunoscuți sub numele de radicali liberi și protejează împotriva bolilor.

Merele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți precum quercetina, acidul cafeic și epicatechina.

Susțin sănătatea inimii

Studiile arată că consumul mai multor mere ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă.

De fapt, un studiu efectuat la peste 20.000 de adulți a constatat că consumul unor cantități mai mari de fructe și legume cu carne albă, inclusiv mere, a fost legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral.

Acest lucru se poate datora prezenței flavonoidelor găsite în mere, care sunt compuși despre care s-a demonstrat că reduc inflamația și protejează sănătatea inimii.

Merele sunt, de asemenea, încărcate cu fibre solubile, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, ambii factori de risc pentru bolile de inimă.

Conțin compuși de combatere a cancerului

Merele conțin mai mulți compuși care pot ajuta la prevenirea formării cancerului, inclusiv antioxidanți și flavonoizi.

Conform unei revizuiri a 41 de studii, consumul unei cantități mai mari de mere a fost asociat cu un risc scăzut de a dezvolta cancer pulmonar.

Un alt studiu a observat rezultate similare, raportând că consumul de mai multe mere era legat de un risc mai mic de cancer colorectal.

Alte cercetări sugerează că o dietă bogată în fructe și legume ar putea proteja împotriva cancerului de stomac, colon, plămâni, cavitate bucală și esofag.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele potențiale anticancer ale merelor și pentru a determina dacă pot fi implicați alți factori.

Alte beneficii pentru sănătate

Merele au fost, de asemenea, legate de alte câteva beneficii pentru sănătate care ar putea ajuta la menținerea medicului departe:

 • Sprijină pierderea în greutate. Datorită conținutului lor de fibre, merele s-au dovedit a promova sentimentele de plinătate, scad aportul de calorii și măresc pierderea în greutate
 • Îmbunătățiți sănătatea oaselor. Studiile efectuate pe oameni, animale și eprubete au descoperit că consumul unei cantități mai mari de fructe ar putea fi asociat cu o densitate minerală osoasă crescută și cu un risc mai mic de osteoporoză
 • Promovează funcția creierului. Studiile la animale sugerează că consumul de mere ar putea contribui la reducerea stresului oxidativ, la prevenirea declinului mental și la semne lente de îmbătrânire.
 • Protejați-vă împotriva astmului. Studiile arată că un aport crescut de mere poate fi legat de un risc mai mic de astm
 • Reduceți riscul de diabet. Potrivit unei analize ample, consumul unui măr pe zi a fost legat de un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu lipsa consumului de mere.

Posibile dezavantaje

Consumul unui măr în fiecare zi este puțin probabil să vă dăuneze sănătății.

Cu toate acestea, consumul de mere multiple în fiecare zi poate provoca mai multe efecte secundare adverse.

În special, creșterea rapidă a aportului de fibre într-o perioadă scurtă de timp poate provoca simptome precum gaze, balonare și dureri de stomac.

La fel ca alte fructe, merele conțin, de asemenea, o doză bună de carbohidrați în fiecare porție. Deși aceasta nu este o problemă pentru majoritatea oamenilor, cei care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau ketogenici vor avea nevoie să-și modereze aportul de mere.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel