Sari la conținut

Un medic atenționează: Paracetamolul solubil „reprezintă o problemă”

paracetamol
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Paracetamol - în caz de supradoză poate fi mortal

Medicul Xand van Tulleken a avertizat asupra conținutului de sodiu (adică de sare) din analgezicele și remediile populare pentru răceală.

În cadrul emisiunii BBC Morning Live de luni, Dr. Xand a arătat cum administrarea de paracetamol solubil, de exemplu, vă poate pune sănătatea în pericol. Ingerarea dozei zilnice maxime de paracetamol solubil (opt tablete) depășește recomandarea NHS privind sodiul.

În prezent, NHS recomandă ca adulții să nu consume „mai mult de 6 g de sare pe zi (2,4 g de sodiu)”.

Profesorul asociat, de la University College London (UCL) Health of the Public, a subliniat cum opt tablete de paracetamol solubil echivalează cu 9,6 g de sodiu.

Opt tablete reprezintă doza maximă de paracetamol pe care o persoană are voie să o ia în decurs de 24 de ore, care este evidențiată pe ambalaj.

Doza zilnică maximă de anti-receală solubilă depășește, de asemenea, ghidul național de 6g, deoarece medicamentul echivalează cu 8,4g.

Cantitate foarte mare de sodiu în organism

În ceea ce privește cele opt tablete de aspirină, și acestea depășesc indicațiile NHS, deoarece conțin 9,6 g de sodiu.

Oricine a fost răcit știe că administrarea a maximum două comprimate, de patru ori pe zi, este ușor de realizat.

Cu toate acestea, administrarea unei astfel de doze înseamnă că în organism intră o „cantitate foarte mare de sodiu” – și asta înainte de a lua în considerare dieta unei persoane.

Dr. Xand a spus că acest lucru „prezintă o problemă, mai ales dacă sunteți mai tânăr, dacă sunteți mai mic, [și] dacă aveți probleme renale, cardiace sau hepatice”.

Medicul a spus că „toată lumea ar trebui să fie atentă la aportul de sodiu”, deoarece acesta ar putea duce la creșterea tensiunii arteriale, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

NHS adaugă: „Dacă luați în mod obișnuit un supliment vitaminic efervescent (dizolvabil) sau luați analgezice efervescente atunci când este necesar, merită să vă amintiți că acestea pot conține până la 1 g de sare pe tabletă.

„Prin urmare, este posibil să doriți să luați în considerare trecerea la o tabletă neefervescentă, în special dacă ați fost sfătuit să urmăriți sau să reduceți consumul de sare.”

Sursa îi sfătuiește, de asemenea, pe oameni să „fie atenți la conținutul de sare din alimentele de zi cu zi pe care le cumpărați”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel