Sari la conținut

Un medic dermatolog avertizează: ”Aceste semne de pe piele prevestesc apariția unui cancer”

Un medic dermatolog avertizează. Tentația de a administra un tratament fără sfatul unui medic este mare în cazul problemelor pielii. Din păcate, la fel de mari sunt și riscurile, pentru că există câteva greșeli care pot fi fatale. Motivul? Există doar 5 tipuri de leziuni pentru mai mult de 3.000 de diagnostice de boli de piele, așa că numai ochiul unui specialist dermatolog poate face diferența între un coș, o aluniță inofensivă sau un cancer de piele.

“Stoarcerea unui banal coș de exemplu care însă nu e coș, ci un carcinom bazocelular la debut grăbește dezvoltarea leziunii canceroase, ruperea permanentă a unor cojițe de pe buza care acoperă o leziune precanceroasă grăbește evoluția spre un cancer de buză, la fel cum și aplicarea a tot felul de leacuri ca rostopască, propolis, frunze de tot felul pe o așa-zisă aluniță poate traumatiza de fapt un melanom malign și sa-i grăbească dezvoltare”, ne avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer care diagnostichează frecvent cancere de piele.

Deși pare desprins dintr-un trecut îndepărtat, există încă obiceiul legării cu ață sau cu un fir de păr a alunițelor și smulgerea lor. La fel cum există obiceiul de a comanda de pe internet diverse leacuri fanteziste, care nu fac decât să expună românii unor pericole majore. Medicii dermatologi recomandă atenție în momentul folosirii lamei de ras, a hainelor care traumatizează leziunile de pe piele și a periei de păr pe zonele cu alunițe periculoase. Însă doar doctorul poate da verdictul în privința gravității situației.

Un medic dermatolog avertizează: keratozele actinice prevestesc cancerul

“Recomand îndepărtarea preventivă a unor leziuni precanceroase așa cum sunt alunițele active sau keratozele actinice. Acestea din urmă prevestesc apariția unui carcinom, iar tratamentul lor chirurgical sau nechirurgical este în general ușor de urmat și fără risc. Biopsia acestor leziuni este extrem de importantă pentru că, uneori, putem avea surpriza ca sub aspectul unei leziuni precanceroase se ascunde deja un cancer incipient care necesită o terapie mai energică”, afirmă coordonatoarea centrului Dr Leventer, centru specializat în tratarea cancerelor cutanate.

Keratoza actinică, cunoscută și sub numele de keratoză solară, este o excrescență (leziune) solozoasă, aspră. Apare de obicei pe pielea capului în zonele fără păr, pe față, urechi, buze, dosul mâinilor, antebrațe, umeri, ceafă sau alte zone ale corpului frecvent expuse soarelui.

La ora actuală, pacienții cu cancer de piele pot învinge boala și se pot considera vindecați în momentul în care ajung la timp la medic, apelează la terapii de ultimă generație și merg regulat la control.

“Tratamentul cancerului de piele s-a îmbunătățit foarte mult și oferă pacienților șansa reală a vindecării fără urmări dacă leziunea a fost tratată corect. Doar centrele dotate cu tehnologie dedicată și ultraspecializate oferă însă această șansă, tratamentul corect însemnând eliminarea tumorii în totalitate fără risc de recidivă prin control microscopic. Pentru carcinoamele cutanate de la nivelul feței și scalpului, excizia prin microchirurgie Mohs este vindecătoare în 99,9% din cazuri. Metoda asigură verificarea întinderii tumorii în timpul operației și se face doar de către medici special antrenați în această procedură. Carcinoamele de pe alte zone ale corpului pot fi excizate tradițional, la 5 mm margine de siguranță”, explică succesul terapiilor actuale Mihaela Leventer.

Concluzia este una singură: cancerul de piele este perfect vindecabil dacă pacienții nu pierd timp prețios încercând leacuri naturiste sau manevre riscante pentru piele. Vizita la dermatolog la orice semn suspect apărut pe piele poate însemna ani buni adăugați vieții.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel