Categories: Expertul zilei

Un medic geriatru atenționează: ”Lipsa acestei vitamine favorizează apariția bolii Alzheimer”

Din cuprinsul articolului

Cauze de Alzheimer. În ultimul timp, tot mai multe persoane elimină carnea și proteinele de origine animală din alimentație crezând că vegetalele ar fi secretul tinereții. Nimic mai greșit, spun experții, mai ales că lipsa unei anumite vitamine care se găsește, în special, în carne crește riscul apariției bolii Alzheimer.

”Exista o vitamină, B12 care se găsește și în vegetale dar trebuie să consumăm cantități foarte mari ca să asigurăm aportul zilnic necesar, al cărei deficit favorizează apariția demenței de tip Alzheiemer și a altor boli neuronale, de aceea nu e bine să excludem anumite grupe de alimente din dietă, ci să avem o dietă echilibrată.

Vitamina B12 se găsește în cantități mari în organe, în ficat,” a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Președintele Societății Naționale de Gerontologie și Geriatrie.

Lipsa de vitamine duce la Alzheimer

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină esențială de care organismul dumneavoastră are nevoie, dar nu o poate produce singur. Se găsește, în mod natural, în produsele de origine animală, dar se adaugă și la anumite alimente și este disponibil ca supliment oral.

Vitamina B12 are multe roluri în organism. Susține funcția normală a celulelor nervoase și este necesară pentru formarea de celule roșii din sânge și pentru sinteza ADN-ului.

Pentru majoritatea adulților, aportul zilnic recomandat este de 2,4 mcg, deși este mai mare pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Deficitul de vitamina B12 a fost asociat cu pierderea memoriei, în special la adulții în vârstă. Vitamina B12 poate juca un rol în prevenirea atrofiei creierului adesea asociată cu pierderea memoriei sau demență.

Un studiu efectuat la persoanele cu demență în stadiu incipient a arătat că o combinație de vitamina B12 și suplimente de acizi grași omega-3 a încetinit declinul mental.

Un alt studiu a constatat că și nivelurile ușor scăzute de vitamina B12 pot contribui la o performanță slabă a memoriei. Prin urmare, suplimentarea cu această vitamină poate îmbunătăți memoria, chiar și în absența unei deficiențe diagnosticate clinic.

 

Recent Posts

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare: Oamenii să fie atenți

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…

19 minute ago

Ce pot mânca de Paște diabeticii. Medic: Se pot bucura de răsfățuri de sărbători fără a-și pune sănătatea în pericol

Ce pot mânca de Paște cei diagnosticați cu diabet. Un medic spune că „se pot…

49 de minute ago

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…

o oră ago

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic, una dintre cele mai mortale afecțiuni. Simptome care apar imediat după ce mănânci…

2 ore ago

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratați

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l…

2 ore ago

Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Ce trebuie să conțină

Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Atunci când te pregătești să pleci în vacanță,…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic