Din cuprinsul articolului
Cauze de Alzheimer. În ultimul timp, tot mai multe persoane elimină carnea și proteinele de origine animală din alimentație crezând că vegetalele ar fi secretul tinereții. Nimic mai greșit, spun experții, mai ales că lipsa unei anumite vitamine care se găsește, în special, în carne crește riscul apariției bolii Alzheimer.
”Exista o vitamină, B12 care se găsește și în vegetale dar trebuie să consumăm cantități foarte mari ca să asigurăm aportul zilnic necesar, al cărei deficit favorizează apariția demenței de tip Alzheiemer și a altor boli neuronale, de aceea nu e bine să excludem anumite grupe de alimente din dietă, ci să avem o dietă echilibrată.
Vitamina B12 se găsește în cantități mari în organe, în ficat,” a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Președintele Societății Naționale de Gerontologie și Geriatrie.
Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină esențială de care organismul dumneavoastră are nevoie, dar nu o poate produce singur. Se găsește, în mod natural, în produsele de origine animală, dar se adaugă și la anumite alimente și este disponibil ca supliment oral.
Vitamina B12 are multe roluri în organism. Susține funcția normală a celulelor nervoase și este necesară pentru formarea de celule roșii din sânge și pentru sinteza ADN-ului.
Pentru majoritatea adulților, aportul zilnic recomandat este de 2,4 mcg, deși este mai mare pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Deficitul de vitamina B12 a fost asociat cu pierderea memoriei, în special la adulții în vârstă. Vitamina B12 poate juca un rol în prevenirea atrofiei creierului adesea asociată cu pierderea memoriei sau demență.
Un studiu efectuat la persoanele cu demență în stadiu incipient a arătat că o combinație de vitamina B12 și suplimente de acizi grași omega-3 a încetinit declinul mental.
Un alt studiu a constatat că și nivelurile ușor scăzute de vitamina B12 pot contribui la o performanță slabă a memoriei. Prin urmare, suplimentarea cu această vitamină poate îmbunătăți memoria, chiar și în absența unei deficiențe diagnosticate clinic.
Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…
Ce pot mânca de Paște cei diagnosticați cu diabet. Un medic spune că „se pot…
Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…
Cancerul hepatic, una dintre cele mai mortale afecțiuni. Simptome care apar imediat după ce mănânci…
Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l…
Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Atunci când te pregătești să pleci în vacanță,…