Sari la conținut

Simptome de deficit de vitamina B12: semnul de avertizare pe partea stângă a feței

VITAMINA B12 este combustibil pentru motorul tău intern, așa că dacă nu o consumi suficient, corpul tău va pulveriza. Potrivit unui raport de caz publicat în BMJ, un semn de B12 scăzut poate apărea „pe partea stângă a feței”.

Vitamina B12 îndeplinește nenumărate funcții în organism, dar unele dintre cele mai importante includ producerea de celule roșii din sânge și susținerea unui sistem nervos sănătos. Un raport de caz detaliază modul în care fața  poate trăda un nivel scăzut de B12.

În cadrul publicației BMJ, un medic a prezentat posibilele simptome.

Doctorul a scris: „A existat un medic care a dezvoltat unele simptome neurologice (amorțeală intermitentă pe partea stângă a feței, mâna stângă sau genunchiul stâng) la câteva săptămâni după un episod de zona zoster care afectează partea stângă a corpului.

A văzut un specialist care a decis să-și verifice nivelurile serice de B12 și folat”.

Rezultatele au indicat că nivelul său de B12 a fost scăzut și anticorpii factori intrinseci au fost negativi.

Factorul intrinsec este o proteină care se combină cu B12 din stomac pentru a absorbi vitamina.

Cu toate acestea, doctorul nu a dorit să urmeze cursul tipic de tratament pentru deficiența de B12 din cauza incertitudinilor legate de cauza principală a simptomelor sale.

S-a recomandat ca medicul să înceapă să primească injecții intramusculare cu hidroxocobalamină.

„Cu toate acestea, medicul nu a vrut să primească injecții intramusculare pentru tot restul vieții”, a scris doctorul.

Hidroxocobalamina este unul dintre principalele tratamente pentru B12 prescrise în Marea Britanie. Este ca un shot de B12.

Vitamina B12

Doctorul era conștient de faptul că mulți dintre pacienții săi aveau niveluri scăzute de B12, care au revenit la normal fără tratament.

De asemenea, i s-a părut că simptomele lui nu corespund cu niciunul dintre sindroamele neurologice cu deficit de B12.

Având în vedere acest lucru, a refuzat injecțiile cu hidroxocobalamină.

Medicul de familie a fost foarte înțelegător și s-a convenit să nu se trateze, ci să se repete analizele.

Cu toate acestea, medicul a fost de acord să urmeze sfatul soției sale de a adăuga ocazional o cantitate mică de extract de drojdie pe o felie de pâine la dieta sa.

Dacă ești vegetarian sau vegan sau cauți alternative la carne și lactate, extractul de drojdie este o sursă bună de B12.

Testele au fost repetate la câteva luni după testul inițial. Ele au arătat că doctorul avea niveluri normale de B12.

Simptomele neurologice ale medicului au fost investigate de un alt specialist care nu a insistat asupra tratamentului pentru deficitul de B12 (sau Folat).

„Simptomele s-au îmbunătățit, în ciuda faptului că nu există tratament pentru deficiența de B12 sau deficiența de folat”, a scris doctorul la acea vreme.

La sfârșitul articolului, doctorul a pus întrebarea: „Supratratăm pacienții cu niveluri scăzute de B12?”

Potrivit NHS, majoritatea oamenilor pot fi tratați cu ușurință cu injecții sau tablete pentru a înlocui vitaminele lipsă.

„Pentru a vă asigura că tratamentul dumneavoastră funcționează, este posibil să aveți nevoie de alte teste de sânge.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel