Sari la conținut

Un medic ginecolog dezvăluie cum se modifică zona intimă a femeilor după naștere

Studiile arata ca 3 din 5 femei se tem de modificarile zonei intime care apar dupa nastere, mai mult decat de ceea ce se va intampla in timpul travaliului. In acelasi timp, cea mai de temut perioada este cea postpartum, in care copilul are nevoie de o ingrijire speciala, cele mai multe dintre viitoarele mamici gandindu-se la aceasta etapa chiar din primele saptamani de sarcina.

Pacientele intreaba cum va decurge nasterea, insa principalele griji sunt cu privire la modificarile care apar la nivelul organismului, dar mai ales al zonei intime. Daca in perioada sarcinii nu sunt modificari sesizabile si care sa provoace disconfort, dupa nastere, femeile experimenteaza simptome diferite, mai mult sau mai putin suportabile”, afirma dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

In aceste etape, zona intima sufera numeroase schimbari pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca, de aceea dr. Silviu Istoc ofera informatii importante despre cele 3 stadii.

Ce se intampla cu zona intima in timpul sarcinii?

Pentru a intelege ce se intampla cu zona intima in timpul travaliului si nasterii, trebuie sa intelegeti in primul rand modul in care vaginul se schimba in timpul sarcinii.

In primul rand secretia vaginala se poate schimba in timpul sarcinii. S-ar putea sa observati o crestere a scurgerilor albe si transparente si, atat timp cat nu este asociata cu nici o durere sau mancarime, nu trebuie sa va ingrijorati”, afirma dr. Silviu Istoc.

Femeile vor observa, de asemenea, modificari ale labiilor. Multe femei vorbesc despre faptul ca au aparut umflaturi in zona vaginala. Acest lucru este cauzat de existenta unei cresteri a fluxului de sange in timpul sarcinii.

Ce se intampla cu zona intima in timpul travaliului?

In timpul travaliului, deoarece cervixul unei femei se dilata la aproximativ 10 centimetri in diametru, canalul vaginal si vulva se dilata, de asemenea, la aproximativ pentru a ajuta la nasterea copilului din pantece.

Aparatul genital al femeilor este facut astfel incat, in cele mai multe cazuri, corpul sa faca exact ceea ce ar trebui sa faca. Hormonul numit relaxin, care este secretat la sfarsitul celui de-al doilea si al treilea trimestru, relaxeaza ligamentele pentru a se putea intinde, pentru a facilita nasterea.

Chiar daca cervixul se dilata, uneori priza vaginala nu se poate extinde atat de mult, cat este nevoie pentru a da nastere copilului. Uneori, perineul unei femei poate fi considerabil strans sau alungit, iar medicul specialist va trebui sa faca o incizie pentru a largi deschiderea. In circumstante extrem de rare, ruperea poate fi destul de invaziva incat va distruge rectul si muschiul rectal, caz in care specialistul va acorda ingrijirea speciala.

Ce se intampla cu zona intima dupa nastere?

Desi nu se va intampla peste noapte, in cele din urma, vaginul unei femei va reveni la normal. Marimea copilului, genetica si orice complicatii la nastere sau postpartum vor influent vindecarea. In primul rand acesta se poate inflama, iar compresele cu gheata amelioreaza disconfortul.

Exercitiul special va tonifia muschii pelvisului si va ajuta in cazul incontinentei urinare. Multe femei au scurgeri dupa nastere. Dar aceste exercitii vor imbunatati tonusul muscular si urinar mai repede. Și va ajuta si mai tarziu in viata dupa menopauza.

Cusaturile si interventiile chirurgicale necesita o monitorizare continua dupa nastere. Medicul trebuie sa se asigure ca uterul a revenit la o dimensiunea adecvata, precum si vulva, perineul, canalul vaginal si colul uterin. Iar cand vine vorba despre reluarea contactului sexual, nu exista nici o regula anume. Asteptati cel putin sase-opt saptamani dupa nastere, insa cel mai bine este sa reluati aceasta activitate doar in momentul in care va simtiti confortabil”, explica specialistul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel