sâmbătă, martie 6, 2021

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că nu suntem egali în fața bolii și că anumite grupe de populație au un risc și de 14 ori mai mare să moară din cauza COVID-19. 

Redăm postarea integrală a medicului:

Batrânii sunt mult mai vulnerabili decât copiii.

Barbații sunt mult mai fragili decât femeile.

Cei cu obezitate au risc mai mare decât cei cu greutate normală.

Fumătorii au risc de 14 ori mai mare să moară din cauza COVID-19, decât nefumătorii.
Si lista ar putea continua….

Acum doar despre inechitatea de sex, observată la adulți.

Incă din primele studii publicate, în ianuarie 2020, s-a observat că pneumonia severă COVID-19, urmată de complicații si deces, este de aproape 2 ori mai frecventă la bărbați decât la femei. https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(20)30211…/fulltext

Explicații culturale și de stil de viață ar putea fi luate în discutie, deoarece în Asia exista o uriașă discrepanță de gen intre fumători, tabagismul fiind infrecvent la persoanele de sex feminin. Dar ponderea se păstrează și la decesele (din păcate tot mai frecvente) din Europa și din SUA.

Trecând peste perspectiva “relaxată” a multor bărbați in fața bolii (in general, nu numai în cazul particular al noului coronavirus) si peste adoptarea unor comportamente sociale sau profesionale riscante, bărbații au și alt profil imunologic și hormonal. Nefavorabile in scenariul infectiei COVID-19. Deoarece majoritatea genelor ce codifică răspunsul imun se află pe cromozomul X. Doamele au 2 cromozomi X iar bărbații doar unul.

Incă de acum 18 ani, de la episodul SARS, a fost observată disparitatea de sex privind mortalitatea. În defavoarea bărbaților. Aceștia au decedat in 21.9% din cazuri fața de pacienții de sex feminin unde a fost consemnat decesul in 13.2% din imbolnaviri. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742282/

MESAJ DE LUAT ACASĂ – in fața infecțiilor (cazul coronavirusurilor, atât SARS cât si COVID-19) bărbații reprezintă sexul slab.

Aveți grijă la modul cum dozați riscul și la măsurile de protecție necesare! La COVID-19 nu sunt “ladies first”😊

Ultimele stiri

Parteneri