joi, mai 19, 2022

Pentru a nu fi afectate în cazul unui atac nuclear în Ucraina, persoanele de până la 40 de ani trebuie să administreze pastile de iodură de potasiu. Însă dr. Gindrovel Dumitra atrage atenția că „acest medicament se administrează doar în situaţia în care există un pericol iminent”.

Un medic trage semnalul de alarmă! Pericolul ascuns dintr-un medicament face prăpăd

„În acest moment, nu există niciun pericol în a lua aceste pastile”, a declarat Ministerul român al Sănătății într-un comunicat.

Te-ar mai interesa: Noi cazuri de variola maimuței. Ce trebuie să faci...

De la jumătatea lunii aprilie, autoritățile au decis să ofere tablete de iod tuturor persoanelor cu vârsta sub 40 de ani. În pregătirea zilei de luni, ministerul va lansa o campanie de informare publică pentru a sfătui populația cu privire la măsurile preventive pe care trebuie să le ia pentru a evita expunerea la radiații.

„Iodura de potasiu are o concentraţie foarte mare tocmai pentru a asigura un anumit blocaj al tiroidei într-un anumit context, atunci când există foarte mult iod radioactiv în atmosferă. Ca atare, preferăm să dăm o concentraţie foarte mare, cu anumite riscuri, decât să asistăm la un moment dat la afectarea tiroidei şi mai departe la posibilitatea apariţiei cancerului tiroidian.

Te-ar mai interesa: Este obligatoriu să mănânci acest aliment. Nici nu...

Din acest motiv, acest medicament se administrează doar în situaţia în care există un pericol iminent. Acum însă acesta nu există, iar populaţia trebuie să ştie că în momentul în care vom putea evalua aceste medicamente e posibil să apară anumite reacţii adverse cu o frecvenţă de apariţie mai mare, cum ar fi o erupţie pe piele, dar şi anumite reacţii adverse cu o frecvenţă necunoscută în acest moment. Şi aici putem chiar să vorbim de o respiraţie şuierătoare, o tuse apărută la un moment dat sau chiar de un sindrom diareic.

Te-ar mai interesa: Laurențiu Reghecampf este în culmea fericirii. Pri...

Dar cele mai serioase probleme sunt reprezentate de tulburările autoimune care apar la o distanţă mai lungă de timp. E posibil să apară boala Hashimoto, guşa nodulară şamd la fel cum se poate întâmpla să asistăm la o dereglare a tiroidei în viitor. Poate să apară o hipotiroidie sau o hipertiroidie.

Este foarte important ca în momentul în care primim aceste medicamente sau le avem la îndemână să nu fie luate decât dacă există un pericol iminent. Iar momentul în care se administrează va fi unul anunţat pe toate canalele publice în cazul în care va fi nevoie!”, atrage atenția medicul, potrivit Antena 3.

Te-ar mai interesa: Secrete pe care nu trebuie să le spui. Bioenergote...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private