vineri, septembrie 18, 2020

Un medicament împotriva leucemiei deja aprobat de agenția americană a medicamentelor (Food and Drugs Administration, FDA) s-a dovedit eficient împotriva maladiei Parkinson și a unei forme de demență, potrivit rezultatelor unui studiu clinic prezentat la o conferință la Chicago, informează agenția France Presse.

Molecula ‘Nilotinib’ produsă de laboratoarele elvețiene Novartis, comercializată sub numele de ‘Tasigna’, a permis “o reducere semnificativă și încurajatoare a proteinelor toxice de la nivel cerebral”. Aceste proteine sunt legate de progresia acestor boli neurodegenerative, au declarat cercetătorii de la centrul medical al Universității Georgetown din Washington, al cărei studiu clinic a implicat doisprezece pacienți.

Citește și:

Potrivit acestui studiu, ‘Tasigna’ a îmbunătățit funcția cognitivă, abilitățile motorii și non-motorii ale pacienților cu boala Parkinson și cu maladia cu corpi Lewy, o tulburare cognitivă caracterizată prin depozite anormale ale unei proteine, formate în interiorul celulelor nervoase ale creierului. Cercetătorii au descoperit ca ‘Tasigna’ a crescut producția de dopamină, un neurotransmițător important care favorizează comunicarea între neuroni, iar stoparea tratamentului cu ‘Tasigna’ pare să provoace declinul cognitiv și capacitățile motorii, în ciuda reluării terapiilor convenționale împotriva Parkinson, mai notează AFP.

Citește și:

În cadrul studiului, un bolnav condamnat să rămână în scaun cu rotile pentru că nu se putea ridica a fost capabil să meargă din nou, în timp ce trei pacienți care înainte nu puteau vorbi au fost în stare, după acest tratament, să poarte conversații normale.

“Conform cunoștințelor mele, aceasta este prima dată când o terapie pare să inverseze, într-un un grad mai mare sau mai mic, în funcție de evoluția bolii, declinul cognitiv și capacitatea funcțională a pacienților care suferă de astfel de tulburări neurodegenerative”, a subliniat dr. Fernando Pagan, profesor de neurologie la spitalul Universității Georgetown.

Citește și:

Însă el a adăugat că este esențial să se efectueze un studiu clinic mai extins înainte de determinarea impactului real al acestui medicament, pentru că nu a existat nici un grup de bolnavi de control pentru a face o comparație placebo sau cu alte tratamente pentru boala Parkinson.

Rezultatele studiului au fost prezentate la sfârșitul săptămânii trecute la conferința anuală a Societății Americane de Neuroștiințe de la Chicago.

Parteneri