Sari la conținut

Un medicament intens promovat, face victime! O femeie a murit chiar înainte de nunta fiicei sale.

Sursă foto: NY Post
O femeie australiană, care a luat Ozempic pentru a slăbi câteva kilograme înainte de nunta fiicei sale, a murit

O femeie australiană care a luat Ozempic pentru a pierde câteva kilograme înainte de nunta fiicei sale a murit din cauza unei boli gastro-intestinale – acum soțul ei avertizează că medicamentul „nu merită deloc”.

Trish Webster, în vârstă de 56 de ani, i s-a prescris Ozempic pentru a o ajuta să se îmbrace în rochia de vis pentru nunta fiicei ei, notează New York Tims.

Ozempic este un medicament aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 – a devenit utilizat pe scară largă ca medicament de slăbit în întreaga lume.

Medicamentul funcționează prin imitarea unui hormon natural, GLP-1, care încetinește trecerea alimentelor prin stomac și intestine, făcându-i pe oameni să se simtă plini mai mult timp.

Problemele apar în cazul în care medicamentul încetinește prea mult stomacul sau blochează intestinele.

Blocajul intestinal se numește „ileus”. FDA a primit 18 reclamații de acest tip, de la persoanele care au luat Ozempic până la sfârșitul lunii septembrie.

În ceea ce o privește, Webster a luat Ozempic împreună cu injecția pe bază de rețetă Saxenda, pierzând aproximativ 35 de kilograme în cinci luni, potrivit rapoartelor presei locale.

Deși medicamentele au ajutat-o pe Webster să slăbească rapid, se pare că au îmbolnăvit-o.

Pe 16 ianuarie, cu doar câteva luni înainte de nunta fiicei sale, soțul lui Webster ar fi găsit-o pe aceasta inconștientă, cu un lichid maro care îi curgea din gură.

„Avea un pic de chestie maro care îi ieșea din gură, iar eu mi-am dat seama că nu respira și am început să o resuscitez”, a povestit Roy Webster pentru 60 Minutes Australia.

„Ieșea pur și simplu, iar eu am întors-o pe o parte pentru că nu putea să respire”, a continuat soțul femeii.

Webster a murit în acea noapte, cauza decesului fiind o boală gastrointestinală acută.

„Dacă știam că se poate întâmpla așa ceva, nu ar fi luat”, a insistat soțul îndurerat. „Nu m-am gândit niciodată că poți muri din cauza lui”.

Deși moartea lui Webster nu a fost legată oficial de utilizarea Ozempic și Saxenda, soțul ei dă vina pe medicamente: „Ea nu ar fi trebuit să moară, știți”, a spus Roy. „Pur și simplu nu merită, nu merită deloc”.

Într-o declarație pentru 60 Minutes Australia, producătorul Ozempic, Novo Nordisk, a declarat că ileusul a fost raportat doar după „setarea sa post-comercializare”, sugerând că producătorul de medicamente a devenit conștient de problemă doar după ce medicamentul a fost lansat.

Novo Nordisk și Eli Lilly and Company, care produce Mounjaro, au fost date în judecată în Statele Unite din cauza afirmațiilor potrivit cărora medicamentele lor populare pentru pierderea în greutate pot provoca probleme gastrointestinale grave, cum ar fi gastropareza sau „paralizia stomacului”, care pot duce la deces.

În septembrie, FDA a actualizat eticheta Ozempic.

Cât de periculos este Ozempicul

Autoritățile medicale din mai multe țări sunt în alertă, după ce pe internet au apărut la vânzare dispozitive falsificate cu Ozempic, un medicament folosit pentru tratarea diabetului.

Mai multe persoane din Austria și Marea Britanie au ajuns la spital în stare gravă. La noi, Agenția Națională a Medicamentului atrage atenția asupra pericolului la care se supun bolnavii care cumpără tratamentul de pe internet.

ozempic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Conform autorităților din Austria și Marea Britanie, mai mulți pacienți au fost internați cu hipoglicemie și convulsii.

Autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor a confiscat până acum 369 de dispozitive injectabile cu Ozempic potențial false, și a avertizat deja populația să nu cumpere online așa ceva.

Pericolul este extrem de mare

Cei care au falsificat tratamentele au luat dispozitive preumplute cu insulină și le-au reetichetat. Asta, în ciuda faptului că pen-urile destinate pacienților cu diabet arată diferit. Pericolul este extrem de mare, pentru că dacă oamenii își fac insulină fără a avea nevoie pot ajunge la hiperglicemie, iar asta poate duce la comă și chiar deces.

În Danemarca, 26 de site-uri care nu au autorizație să vândă medicamente au fost raportate poliției de Agenția Națională a Medicamentului de acolo. Acestea pretindeau că vând mai multe medicamente, printre care Ozempic. O anchetă similiară a început și în Germania.

Agențiile naționale care reglementează punerea pe piață a medicamentelor din mai multe țări, inclusiv la noi, avertizează populația să nu cumpere tratamentul de la vânzători neautorizați.

Popularitatea acestui medicament, destinat de fapt pacienților cu diabet, a crescut după ce mai multe vedete și influenceri l-au descris ca fiind eficient pentru pierdea rapidă în greutate, deși medicii avertizează că trebuie folosit doar de cei care suferă de diabet.

Ozempicul conține semaglutidă, o versiune sintetică de hormoni care ajută la controlul glicemiei și crează senzația de sațietate.

Pixurile Ozempic au coduri de bare 2D și numere de serie unice pe fiecare pachet. În timp ce pachetele contrafăcute aveau și numere de serie, atunci când au fost scanate, acele coduri erau inactive. Falsificatorii ar fi recurs inclusiv la copierea stilourilor care erau colorate cu albastru mai deschis decât cele originale.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel