Sari la conținut

Un medicament pentru diabet poate proteja rinichii (STUDIU)

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei
Consumul cireșelor de diabetici

Din cuprinsul articolului

Un medicament popular împotriva diabetului ar putea fi extrem de util şi pentru protejarea sănătăţii rinichilor, prevenind instalarea insuficienței renale.

Potrivit unui studiu desfășurat în Australia, acest medicament poate reduce numărul de decese la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și boli cronice de rinichi.

Produsul medicamentos care face parte din clasa cunoscută sub numele de agoniști ai receptorilor GLP-1 (receptorul peptidei-1 asemănător glucagonului) a încetinit agravarea disfuncției renale la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și a redus riscul de insuficiență renală, probleme cardiace, AVC (accident vascular cerebral) și deces, conform rezultatelor detaliate ale unui studiului.

Sursă foto: bio world

O doză săptămânală de semaglutidă a redus riscul de evenimente renale majore cu 24%, a constatat studiul clinic condus de Universitatea New South Wales din Sydney, Australia. De asemenea, medicamentul a încetinit pierderea funcției renale, a scăzut tensiunea arterială sistolică și a redus greutatea corporală în rândul participanților.

Reacţii adverse puţine

Efectele adverse grave au fost, de asemenea, mai puțin frecvente, în comparație cu cele resimțite de grupul placebo, dar au fost totuși resimțite de aproape 50% dintre cei care au luat semaglutidă, ceea ce, potrivit dr. Perkovic, a fost o funcție a stării de sănătate precare a celor implicați în studiu – persoane cu boli renale cronice cu risc ridicat.

Studiul la care au participat peste 3500 de participanți cu diabet zaharat de tip 2 și boală cronică de rinichi din 28 de țări – inclusiv Australia, Statele Unite și China – a constatat că o mică doză săptămânală de semaglutid reduce riscul de evenimente renale majore cu 24%.

Potrivit sursei citate de 360medical.ro, tratamentul aparține unei clase de medicamente cunoscute sub numele de agoniști ai receptorilor GLP-1 și are același ingredient activ, semaglutida, ca și medicamentul pentru obezitate, Wegovy, ambele produse de compania farmaceutică daneză Novo Nordisk.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel